Γερμανό πρόεδρο της Κομισιόν θέλει η Μέρκελ

Γερμανό πρόεδρο της Κομισιόν θέλει η Μέρκελ Facebook Twitter
(EPA)
1

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα επιθυμούσε ένας Γερμανός να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον επόμενο χρόνο.

Όπως αναφέρει η  γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η γερμανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται τόσο πλέον για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

«Η κυριότερη προτεραιότητα της Μέρκελ δεν είναι πλέον η ΕΚΤ, αλλά η Κομισιόν» διαβεβαίωσε στην εφημερίδα μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καγκελάριος κρίνει πως η προεδρία της ΕΚΤ αποτελεί κυρίως μια θέση γοήτρου, ενώ ο θώκος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολιτικά σημαντικότερος.

Επιπλέον, ο υποψήφιος της Γερμανίας για την ΕΚΤ, ο νυν επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, δεν είναι κατ' ανάγκη το πρόσωπο εκείνο που συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες για να επικρατήσει στην κούρσα.

Θέσεις κλειδιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα πρέπει να ανανεωθούν το 2019, μεταξύ αυτών της προεδρίας της Κομισιόν, που κατέχει τώρα ο Λουξεμβουργιανός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εκείνης της ΕΚΤ.

Η κούρσα της διαδοχής του Γιούνκερ έχει ξεκινήσει, στο παρασκήνιο τουλάχιστον, εδώ και πολλούς μήνες. Το όνομα του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit αναφέρεται αρκετά συχνά.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται στο Βερολίνο για τους πιθανούς υποψηφίους της Γερμανίας, όπως εκείνο του νυν υπουργού Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ και της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δύο πρόσωπα προσκείμενα στο περιβάλλον της Μέρκελ.

Επίσης, έχει αναφερθεί το όνομα του Μάνφρεντ Βέμπερ, του επικεφαλής της ομάδας των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος (PPE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου, του CSU.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM