Γάζα: Το Ισραήλ «επεκτείνει» την επίθεση στη Ράφα - Ο ΟΗΕ ψηφίζει για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης

Γάζα: Το Ισραήλ «επεκτείνει» την επίθεση στη Ράφα - Ο ΟΗΕ ψηφίζει για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης Facebook Twitter
Ισραηλινός στρατός στη Ράφα - Φωτ.: EPA
0

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την «επέκταση της περιοχής επιχειρήσεων» των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα, μετέδωσε το Axios επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση της συνεδρίασης, παρά το «πάγωμα» της αποστολής όπλων από πλευράς ΗΠΑ.

Το Ισραήλ προχωρά στην κλιμάκωση των επιχειρήσεών του στη Ράφα, ενώ έχει ήδη περικυκλώσει το ανατολικό τμήμα της πόλης από όπου περίπου 110.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκτοπιστεί, μετά τη σχετκή εντολή του ισραηλινού στρατού. Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε «μπαράζ» εκρήξεων και πυροβολισμών στα ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης, ενόσω οι άμαχοι επιχειρούσαν να διαφύγουν.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σήμερα στο πρόγραμμα ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα που θα παραχωρεί νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη και να καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει θετικά το αίτημα της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ, μετά την πυρπόληση δύο φορές από δράστες της περιμετρικής της έδρας της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να «διώξουν τους υπεύθυνους για την επίθεση» τόνισε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Γκουτέρες: «Στην κόψη του ξυραφιού» η κατάσταση στη Ράφα

«Μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» θα μπορούσε να προκαλέσει μια χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την αναχώρηση, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, των διαπραγματευτών του Ισραήλ και της Χαμάς από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο.

«Μια μαζική χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και θα έβαζε τέλος στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε τους πληθυσμούς καθώς ο λιμός απειλεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψης στο Ναϊρόμπι. Η κατάσταση στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας είναι «στην κόψη του ξυραφιού», πρόσθεσε.

«Έχουμε εμπλακεί ενεργά με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την επανάληψη της διέλευσης κρίσιμων προμηθειών -μεταξύ των οποίων καύσιμα για τα οποία υπάρχει τεράστια ανάγκη- μέσω των σημείων διέλευσης της Ράφας και του Κέρεμ Σαλόμ», είπε ο Γκουτέρες επαναλάμβάνοντας τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM