Φόρο- μαμούθ θα πληρώσουν οι κληρονόμοι της Samsung- Δωρίζουν χιλιάδες έργα τέχνης, πίνακες των Πικάσο και Νταλί

Φόρο- μαμούθ θα πληρώσουν οι κληρονόμοι της Samsung- Δωρίζουν χιλιάδες έργα τέχνης, πίνακες των Πικάσο και Νταλί Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η οικογένεια του προέδρου της Samsung Λι Κουν-χι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, θα καταβάλλει φόρο κληρονομιάς ρεκόρ.


Ο «λογαριασμός» για τον φόρο κληρονομιάς ανέρχεται σε 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η Samsung, ενώ γνωστοποίησε ότι η οικογένεια του Λι Κουν Χι δωρίζει χιλιάδες έργα τέχνης της συλλογής τους, ανάμεσά τους πίνακες του Πικάσο και του Νταλί.

 

Παράλληλα η οικογένεια θα δωρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, σε ιατρικά και ερευνητικά προγράμματα. Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι με τη δωρεά των έργων τέχνης η οικογένεια θα περιορίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις της.

 

Ο υπουργός Πολιτισμού της Κορέας, Χουάνγκ Χε, εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια για τη δωρεά. Απέφυγε όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις αν πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα, με στόχο να δοθεί χάρη στον αντιπρόεδρο της Samsung Λι Τζάε-γιονγκ ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για δωροδοκία μεταξύ άλλων.

 

Ο φόρος μαμούθ

 

Η οικογένεια Λι- η χήρα του Λι Κουν Χι και τα τρία παιδιά τους- θα πληρώσουν φόρο κληρονομιάς που ξεπερνά τα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Το ποσό αναλογεί σε πάνω από τη μισή περιουσία του Λι σε μετοχές και ακίνητα, σύμφωνα με τη Samsung. Πρόκειται για ποσό- ρεκόρ σε φόρο κληρονομιάς στη Ν. Κορέα και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ποσό είναι το τριπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που καταβλήθηκε συνολικά πέρυσι στη Νότια Κορέα ως φόρος κληρονομιάς.

 

«Έχουμε καθήκον και ευθύνη ως πολίτες να πληρώσουμε όλους τους φόρους», ανακοίνωσε η οικογένεια, που θα καταβάλει το ποσό σε έξι δόσεις εντός της επόμενης πενταετίας. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον επόμενο μήνα.

 

Η οικογένεια Λι είχε περιθώριο έως την Παρασκευή προκειμένου να δηλώσει στις φορολογικές αρχές το πλάνο για την καταβολή του ποσού. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι πώς θα μοιραστεί η περιουσία του Λι στα μέλη της οικογένειας, κάτι που ανέμεναν οι αναλυτές. Εικάζεται ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία ακόμη.

 

Στον Λι ανήκε το 4,18% της Samsung Electronics, αλλά είχε μετοχές σε θυγατρικές οι οποίες συνολικά κατείχαν μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρεία. Αυτή η περίπλοκη δομή επέτρεπε στον ίδιο και την οικογένειά του να ασκεί τον έλεγχο στον όμιλο.

 

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι μετοχές του θα διανεμηθούν με τρόπο που θα ενισχύσει τη θέση του μοναχογιού του, Λι Τζάε-γιονγκ, του de facto ηγέτη της Samsung Electronics ο οποίος είναι στη φυλακή.

 

Τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας είναι η Λι Μπου-τζιν, CEO της αλυσίδας ξενοδοχείων Shilla, του ομίλου Samsung και η Λι Σέο-χιουν, επικεφαλής του Samsung Welfare Foundation.

 

Δωρίζονται χιλιάδες έργα τέχνης

 

Η οικογένεια Λι θα δωρίσει σε δύο κρατικά μουσεία 23.000 έργα τέχνης από την προσωπική συλλογή του ανθρώπου που μετέτρεψε τη Samsung σε παγκόσμια δύναμη.Σε αυτά περιλαμβάνονται παλιά κορεατικά βιβλία, πίνακες και άλλα αντικείμενα που χαρακτηρίζονται εθνικός θησαυρός, όπως και έργα σύγχρονων Κορεατών ζωγράφων. Επίσης ανάμεσα στα έργα τέχνης που δωρίζονται είναι πίνακες των Πάμπλο Πικάσο, Σαλβαδόρ Νταλί, Μαρκ Σαγκάλ, Πολ Γκογκέν, Κλοντ Μονέ, Ζουάν Μιρό σύμφωνα με τη Samsung.

 

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανακοίνωσε ότι τα 1.488 έργα τέχνης που έλαβε από την οικογένεια Λι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική δωρεά που έχει δεχθεί. Το Εθνικό Μουσείο της Κορέας θα λάβει περίπου 21.000 αντικείμενα παραδοσιακής κορεάτικης τέχνης από τη συλλογή, μεταξύ των οποίων πίνακες, κεραμικά και γλυπτά.

 

Πέρα από τα έργα τέχνης, η οικογένεια Λι θα κάνει δωρεά 900 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση έρευνας για μεταδοτικές ασθένειες, αλλά και για θεραπείες παιδιών με καρκίνο και άλλες σπάνιες ασθένειες.Περίπου το μισό ποσό θα διατεθεί στη δημιουργία νοσοκομείου 150 κλινών το οποίο θα ειδικεύεται στις μεταδοτικές ασθένειες. Άλλα 267 εκατομμύρια θα διατεθούν για το δεκαετές πρόγραμμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων της Σεούλ, προκειμένου οι οικογένειες να πληρώνουν τις θεραπείες σε παιδιά με καρκίνο και σπάνιες ασθένειες, αλλά και για την ανάπτυξη φαρμάκων.

 

Με πληροφορίες από ΑP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ