Πέθανε ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν Χι- Ο άνθρωπος που τη μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη

Πέθανε ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν Χι- Ο άνθρωπος που τη μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη Facebook Twitter
EPA
0

Ο Λι Κουν-χι, ο πρόεδρος της Samsung Electronics και ο άνθρωπος που τη μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη, πέθανε στα 78 του χρόνια.

Πέθανε με την οικογένειά του στο πλευρό του, ανάμεσά τους και ο γιος του Λι Τζάε- γιονγκ, ο de facto επικεφαλής της εταιρείας. Η αιτία θανάτου δεν ανακοινώθηκε, αλλά ο Λι Κουν-χι νοσηλευόταν από τον Μάιο του 2014, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή και ο γιος του είχε αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης εταιρείας της Νότιας Κορέας.

«Είμαστε ευγνώμονες για το ταξίδι που μοιραστήκαμε μαζί του. Η κληρονομιά του θα είναι παντοτινή», ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση της εταιρείας, που εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Λι Κουν-χι ήταν ο τρίτος γιος του Λι Μπιουνγκ- τσουλ, ο οποίος ίδρυσε τη Samsung Group το 1938. Μπήκε στην εταιρεία το 1968 και έγινε πρόεδρος το 1987, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Στις τρεις δεκαετίες που ηγήθηκε της εταιρείας, η Samsung από μια μικρή εταιρεία κατασκευής τηλεοράσων, έγινε παγκόσμιο brand και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone.

Αποτελεί το 20% της κεφαλαιαγοράς στο χρηματιστήριο Νότιας Κορέας, ενώ οι επιχειρήσεις της περιλαμβάνουν ασφάλειες, κατασκευές, ξενοδοχεία και ναυπηγική μεταξύ άλλων. Πίσω του, ο Λι Κουν-χι αφήνει τεράστια περιουσία, που εκτιμάται στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Νότια Κορέα.

Το 2008, ο Λι Κουν-χι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Samsung, όταν κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και κατάχρηση. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή για φοροδιαφυγή, αλλά του δόθηκε προεδρική χάρη το 2009 και στη συνέχεια διεκδίκησε με επιτυχία την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2018. Επέστρεψε στην προεδρία της Samsung το 2010, αλλά από το 2014 νοσηλευόταν.

Ο γιος του, Λι Τζάε-γιονγκ, εξέτισε ποινή φυλάκισης για τον ρόλο του στο σκάνδαλο δωροδοκίας, που οδήγησε στην αποπομπή της τότε προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χίε, το 2017. Τον προηγούμενο μήνα, εισαγγελείς απήγγειλαν νέες κατηγορίες σε βάρος του, για τον ρόλο του σε μία συμφωνία συγχώνευσης, το 2015.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM