Πέθανε ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν Χι- Ο άνθρωπος που τη μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη

Πέθανε ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν Χι- Ο άνθρωπος που τη μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη Facebook Twitter
EPA
0

Ο Λι Κουν-χι, ο πρόεδρος της Samsung Electronics και ο άνθρωπος που τη μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη, πέθανε στα 78 του χρόνια.

Πέθανε με την οικογένειά του στο πλευρό του, ανάμεσά τους και ο γιος του Λι Τζάε- γιονγκ, ο de facto επικεφαλής της εταιρείας. Η αιτία θανάτου δεν ανακοινώθηκε, αλλά ο Λι Κουν-χι νοσηλευόταν από τον Μάιο του 2014, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή και ο γιος του είχε αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης εταιρείας της Νότιας Κορέας.

«Είμαστε ευγνώμονες για το ταξίδι που μοιραστήκαμε μαζί του. Η κληρονομιά του θα είναι παντοτινή», ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση της εταιρείας, που εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Λι Κουν-χι ήταν ο τρίτος γιος του Λι Μπιουνγκ- τσουλ, ο οποίος ίδρυσε τη Samsung Group το 1938. Μπήκε στην εταιρεία το 1968 και έγινε πρόεδρος το 1987, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Στις τρεις δεκαετίες που ηγήθηκε της εταιρείας, η Samsung από μια μικρή εταιρεία κατασκευής τηλεοράσων, έγινε παγκόσμιο brand και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone.

Αποτελεί το 20% της κεφαλαιαγοράς στο χρηματιστήριο Νότιας Κορέας, ενώ οι επιχειρήσεις της περιλαμβάνουν ασφάλειες, κατασκευές, ξενοδοχεία και ναυπηγική μεταξύ άλλων. Πίσω του, ο Λι Κουν-χι αφήνει τεράστια περιουσία, που εκτιμάται στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Νότια Κορέα.

Το 2008, ο Λι Κουν-χι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Samsung, όταν κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και κατάχρηση. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή για φοροδιαφυγή, αλλά του δόθηκε προεδρική χάρη το 2009 και στη συνέχεια διεκδίκησε με επιτυχία την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2018. Επέστρεψε στην προεδρία της Samsung το 2010, αλλά από το 2014 νοσηλευόταν.

Ο γιος του, Λι Τζάε-γιονγκ, εξέτισε ποινή φυλάκισης για τον ρόλο του στο σκάνδαλο δωροδοκίας, που οδήγησε στην αποπομπή της τότε προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χίε, το 2017. Τον προηγούμενο μήνα, εισαγγελείς απήγγειλαν νέες κατηγορίες σε βάρος του, για τον ρόλο του σε μία συμφωνία συγχώνευσης, το 2015.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM