Πέθανε ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν Χι- Ο άνθρωπος που τη μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη

Πέθανε ο πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν Χι- Ο άνθρωπος που τη μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη Facebook Twitter
EPA
0

Ο Λι Κουν-χι, ο πρόεδρος της Samsung Electronics και ο άνθρωπος που τη μεταμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη, πέθανε στα 78 του χρόνια.

Πέθανε με την οικογένειά του στο πλευρό του, ανάμεσά τους και ο γιος του Λι Τζάε- γιονγκ, ο de facto επικεφαλής της εταιρείας. Η αιτία θανάτου δεν ανακοινώθηκε, αλλά ο Λι Κουν-χι νοσηλευόταν από τον Μάιο του 2014, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή και ο γιος του είχε αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης εταιρείας της Νότιας Κορέας.

«Είμαστε ευγνώμονες για το ταξίδι που μοιραστήκαμε μαζί του. Η κληρονομιά του θα είναι παντοτινή», ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση της εταιρείας, που εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Λι Κουν-χι ήταν ο τρίτος γιος του Λι Μπιουνγκ- τσουλ, ο οποίος ίδρυσε τη Samsung Group το 1938. Μπήκε στην εταιρεία το 1968 και έγινε πρόεδρος το 1987, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Στις τρεις δεκαετίες που ηγήθηκε της εταιρείας, η Samsung από μια μικρή εταιρεία κατασκευής τηλεοράσων, έγινε παγκόσμιο brand και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone.

Αποτελεί το 20% της κεφαλαιαγοράς στο χρηματιστήριο Νότιας Κορέας, ενώ οι επιχειρήσεις της περιλαμβάνουν ασφάλειες, κατασκευές, ξενοδοχεία και ναυπηγική μεταξύ άλλων. Πίσω του, ο Λι Κουν-χι αφήνει τεράστια περιουσία, που εκτιμάται στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Νότια Κορέα.

Το 2008, ο Λι Κουν-χι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Samsung, όταν κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και κατάχρηση. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια με αναστολή για φοροδιαφυγή, αλλά του δόθηκε προεδρική χάρη το 2009 και στη συνέχεια διεκδίκησε με επιτυχία την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2018. Επέστρεψε στην προεδρία της Samsung το 2010, αλλά από το 2014 νοσηλευόταν.

Ο γιος του, Λι Τζάε-γιονγκ, εξέτισε ποινή φυλάκισης για τον ρόλο του στο σκάνδαλο δωροδοκίας, που οδήγησε στην αποπομπή της τότε προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χίε, το 2017. Τον προηγούμενο μήνα, εισαγγελείς απήγγειλαν νέες κατηγορίες σε βάρος του, για τον ρόλο του σε μία συμφωνία συγχώνευσης, το 2015.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM