Φινλανδία: Συνελήφθη Ρώσος νεοναζί ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Φινλανδία: Συνελήφθη Ρώσος νεοναζί ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Οι αστυνομικές αρχές της Φινλανδίας προχώρησαν στην σύλληψη Ρώσου πολίτη, που θεωρούν ότι έχει διαπράξει σειρά εγκλημάτων πολέμου σε Ουκρανικά εδάφη, το 2014. 

Πρόκειται για τον Βόισλαβ Τόρντεν, ηγέτη της νεοναζιστικής παραστρατιωτικής ομάδας «Rusich group», που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι το 2023. Όπως αναφέρει σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου  η εισαγγελία, στον Τόρντεν θα απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι το τέλους του μήνα. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας (NBI) που διεξήγαγε την έρευνα, ο Τόρντεν, προηγουμένως γνωστός ως Γιαν Πετρόφσκι, είναι ύποπτος για διάφορα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός «επιδεινούμενου εγκλήματος πολέμου».

«Τα φερόμενα εγκλήματα έλαβαν χώρα το φθινόπωρο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε στο AFP ο αρμόδιος για την υπόθεση επίτροπος Όλι Τοϊράς, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση των πράξεων αυτών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας απεφάνθη κατά της έκδοσης του Βόισλαβ Τόρντεν στην Ουκρανία, επικαλούμενο τον κίνδυνο να υποστεί απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εκεί.

Η έρευνα, την οποία ξεκίνησε το NBI τον Δεκέμβριο του 2023, διεξήχθη σε στενή συνεργασία με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και την εισαγγελία, ενώ συμμετείχαν επίσης η Europol, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η Eurojust.

Ακροάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ουκρανία και τη Φινλανδία, δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Τοϊράς. Οι εισαγγελείς έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να απαγγείλουν κατηγορίες.

«Δύο εισαγγελείς προετοιμάζουν επί του παρόντος το κατηγορητήριο», δήλωσε στο AFP ο Γιούκα Ράπε, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας.

Η Φινλανδία εφαρμόζει την αρχή της καθολικής δικαιοδοσίας για αυτού του είδους τα εγκλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ασκήσει δίωξη για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσής τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM