Φινλανδία: Συνελήφθη Ρώσος νεοναζί ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Φινλανδία: Συνελήφθη Ρώσος νεοναζί ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Οι αστυνομικές αρχές της Φινλανδίας προχώρησαν στην σύλληψη Ρώσου πολίτη, που θεωρούν ότι έχει διαπράξει σειρά εγκλημάτων πολέμου σε Ουκρανικά εδάφη, το 2014. 

Πρόκειται για τον Βόισλαβ Τόρντεν, ηγέτη της νεοναζιστικής παραστρατιωτικής ομάδας «Rusich group», που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι το 2023. Όπως αναφέρει σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου  η εισαγγελία, στον Τόρντεν θα απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι το τέλους του μήνα. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας (NBI) που διεξήγαγε την έρευνα, ο Τόρντεν, προηγουμένως γνωστός ως Γιαν Πετρόφσκι, είναι ύποπτος για διάφορα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός «επιδεινούμενου εγκλήματος πολέμου».

«Τα φερόμενα εγκλήματα έλαβαν χώρα το φθινόπωρο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε στο AFP ο αρμόδιος για την υπόθεση επίτροπος Όλι Τοϊράς, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση των πράξεων αυτών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας απεφάνθη κατά της έκδοσης του Βόισλαβ Τόρντεν στην Ουκρανία, επικαλούμενο τον κίνδυνο να υποστεί απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εκεί.

Η έρευνα, την οποία ξεκίνησε το NBI τον Δεκέμβριο του 2023, διεξήχθη σε στενή συνεργασία με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και την εισαγγελία, ενώ συμμετείχαν επίσης η Europol, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η Eurojust.

Ακροάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ουκρανία και τη Φινλανδία, δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Τοϊράς. Οι εισαγγελείς έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να απαγγείλουν κατηγορίες.

«Δύο εισαγγελείς προετοιμάζουν επί του παρόντος το κατηγορητήριο», δήλωσε στο AFP ο Γιούκα Ράπε, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας.

Η Φινλανδία εφαρμόζει την αρχή της καθολικής δικαιοδοσίας για αυτού του είδους τα εγκλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ασκήσει δίωξη για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσής τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM