Φινλανδία: Συνελήφθη Ρώσος νεοναζί ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Φινλανδία: Συνελήφθη Ρώσος νεοναζί ύποπτος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Οι αστυνομικές αρχές της Φινλανδίας προχώρησαν στην σύλληψη Ρώσου πολίτη, που θεωρούν ότι έχει διαπράξει σειρά εγκλημάτων πολέμου σε Ουκρανικά εδάφη, το 2014. 

Πρόκειται για τον Βόισλαβ Τόρντεν, ηγέτη της νεοναζιστικής παραστρατιωτικής ομάδας «Rusich group», που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι το 2023. Όπως αναφέρει σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου  η εισαγγελία, στον Τόρντεν θα απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι το τέλους του μήνα. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας (NBI) που διεξήγαγε την έρευνα, ο Τόρντεν, προηγουμένως γνωστός ως Γιαν Πετρόφσκι, είναι ύποπτος για διάφορα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός «επιδεινούμενου εγκλήματος πολέμου».

«Τα φερόμενα εγκλήματα έλαβαν χώρα το φθινόπωρο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε στο AFP ο αρμόδιος για την υπόθεση επίτροπος Όλι Τοϊράς, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση των πράξεων αυτών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας απεφάνθη κατά της έκδοσης του Βόισλαβ Τόρντεν στην Ουκρανία, επικαλούμενο τον κίνδυνο να υποστεί απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εκεί.

Η έρευνα, την οποία ξεκίνησε το NBI τον Δεκέμβριο του 2023, διεξήχθη σε στενή συνεργασία με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και την εισαγγελία, ενώ συμμετείχαν επίσης η Europol, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η Eurojust.

Ακροάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ουκρανία και τη Φινλανδία, δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Τοϊράς. Οι εισαγγελείς έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να απαγγείλουν κατηγορίες.

«Δύο εισαγγελείς προετοιμάζουν επί του παρόντος το κατηγορητήριο», δήλωσε στο AFP ο Γιούκα Ράπε, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας.

Η Φινλανδία εφαρμόζει την αρχή της καθολικής δικαιοδοσίας για αυτού του είδους τα εγκλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ασκήσει δίωξη για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσής τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM