Το Facebook αναστέλλει τον λογαριασμό του Τραμπ μέχρι το 2023

Το Facebook αναστέλλει τον λογαριασμό του Τραμπ μέχρι το 2023 Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Το Facebook ανέστειλε τον λογαριασμό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2023.

Παράλληλα με αυτή την είδηση, η εταιρεία ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει στο μέλλον τους παγκόσμιους ηγέτες που παραβιάζουν τους κανόνες.

Το ανεξάρτητο συμβούλιο εποπτείας του Facebook, τον Μάιο υποστήριξε το μπλοκάρισμα του κολοσσού των social media στον λογαριασμό του Τραμπ, που επιβλήθηκε μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου με αιτιολογία ότι ο πρώην πρόεδρος υποκίνησε με αναρτήσεις του τη βία, που ακολούθησε.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ήταν λάθος να επιβάλει την απαγόρευση επ' αόριστον και του έδωσε έξι μήνες για να δώσει μια «απάντηση».

Η διετής αναστολή του Τραμπ έχει αναδρομική ισχύ καθώς τέθηκε σε εφαρμογή από την 7η Ιανουαρίου και ο πρώην πρόεδρος θα επιστρέψει μόνο εάν μειωθεί ο κίνδυνος δημόσιας ασφάλειας, ανέφερε το Facebook σε δημοσίευση στο blog του. Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το Facebook είπε ότι θα συνεργαστεί με ειδικούς για να ορίσει αυτή τη μείωση του κινδύνου και θα αξιολογήσει παράγοντες, όπως περιπτώσεις βίας και άλλους δείκτες αστικών αναταραχών.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει μια σειρά κλιμακωτών κυρώσεων που θα ενεργοποιηθούν εάν ο Τραμπ παραβιάσει περαιτέρω κανόνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μόνιμη απομάκρυνσή του.

«Δεδομένης της σοβαρότητας των συνθηκών που οδήγησαν στην αναστολή των λογαριασμών του κ. Τραμπ, πιστεύουμε ότι οι ενέργειές του συνιστούσαν σοβαρή παραβίαση των κανόνων μας που αξίζουν την υψηλότερη διαθέσιμη ποινή σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα», δήλωσε ο επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων του Facebook, Nick Clegg στην ανάρτηση. 

Ο χρόνος αναστολής του λογαριασμού του Τραμπ σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς του πριν από τις εθνικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022, όταν το κόμμα του θα αγωνιστεί για έδρες του Κογκρέσου, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει στα κοινωνικά μέσα πολύ πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2024.

Οι εταιρείες social media κλήθηκαν τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσουν καταστάσεις για το πώς να χειριστούν παγκόσμιους ηγέτες και πολιτικούς, που παραβιάζουν τους κανόνες τους.


Η περίπτωση της αναστολής του λογαριασμού του Τραμπ ήταν η πρώτη φορά που το Facebook είχε αποκλείσει έναν ενεργεία πρόεδρο, πρωθυπουργό ή αρχηγό κράτους.

Το Facebook δέχτηκε επίθεση από εκείνους, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και ορισμένων υποστηρικτών της ελεύθερης έκφρασης, οι οποίοι είδαν την απαγόρευση του Τραμπ ως μία ενοχλητική πράξη λογοκρισίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης, ανταποκρινόμενη στις συστάσεις του διοικητικού συμβουλίου, ότι θα έκανε αλλαγές στον τρόπο χειρισμού των παγκόσμιων ηγετών στον ιστότοπό της.

Έτσι, τερματίζει την πολιτική της που προστατεύει τους πολιτικούς από ορισμένους κανόνες εποπτείας περιεχομένου, επειδή το περιεχόμενό τους θεωρείται «άξιο ενημερωτικό υλικό». Η εταιρεία επιφυλάσσεται να αποκαλύψει επίσης πότε χρησιμοποιεί αυτήν την εξαίρεση.

Οι ανακοινώνεις αυτές γίνονται γνωστές την ίδια μέρα που η Ευρώπη και η Βρετανία ξεκίνησαν επίσημες αντιμονοπωλιακές έρευνες για το κατά πόσον το Facebook κάνει κατάχρηση των τεράστιων δεδομένων των πελατών του.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM