Το Facebook αναστέλλει τον λογαριασμό του Τραμπ μέχρι το 2023

Το Facebook αναστέλλει τον λογαριασμό του Τραμπ μέχρι το 2023 Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Το Facebook ανέστειλε τον λογαριασμό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2023.

Παράλληλα με αυτή την είδηση, η εταιρεία ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει στο μέλλον τους παγκόσμιους ηγέτες που παραβιάζουν τους κανόνες.

Το ανεξάρτητο συμβούλιο εποπτείας του Facebook, τον Μάιο υποστήριξε το μπλοκάρισμα του κολοσσού των social media στον λογαριασμό του Τραμπ, που επιβλήθηκε μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου με αιτιολογία ότι ο πρώην πρόεδρος υποκίνησε με αναρτήσεις του τη βία, που ακολούθησε.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ήταν λάθος να επιβάλει την απαγόρευση επ' αόριστον και του έδωσε έξι μήνες για να δώσει μια «απάντηση».

Η διετής αναστολή του Τραμπ έχει αναδρομική ισχύ καθώς τέθηκε σε εφαρμογή από την 7η Ιανουαρίου και ο πρώην πρόεδρος θα επιστρέψει μόνο εάν μειωθεί ο κίνδυνος δημόσιας ασφάλειας, ανέφερε το Facebook σε δημοσίευση στο blog του. Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το Facebook είπε ότι θα συνεργαστεί με ειδικούς για να ορίσει αυτή τη μείωση του κινδύνου και θα αξιολογήσει παράγοντες, όπως περιπτώσεις βίας και άλλους δείκτες αστικών αναταραχών.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει μια σειρά κλιμακωτών κυρώσεων που θα ενεργοποιηθούν εάν ο Τραμπ παραβιάσει περαιτέρω κανόνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μόνιμη απομάκρυνσή του.

«Δεδομένης της σοβαρότητας των συνθηκών που οδήγησαν στην αναστολή των λογαριασμών του κ. Τραμπ, πιστεύουμε ότι οι ενέργειές του συνιστούσαν σοβαρή παραβίαση των κανόνων μας που αξίζουν την υψηλότερη διαθέσιμη ποινή σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα», δήλωσε ο επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων του Facebook, Nick Clegg στην ανάρτηση. 

Ο χρόνος αναστολής του λογαριασμού του Τραμπ σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς του πριν από τις εθνικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022, όταν το κόμμα του θα αγωνιστεί για έδρες του Κογκρέσου, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει στα κοινωνικά μέσα πολύ πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές στα τέλη του 2024.

Οι εταιρείες social media κλήθηκαν τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσουν καταστάσεις για το πώς να χειριστούν παγκόσμιους ηγέτες και πολιτικούς, που παραβιάζουν τους κανόνες τους.


Η περίπτωση της αναστολής του λογαριασμού του Τραμπ ήταν η πρώτη φορά που το Facebook είχε αποκλείσει έναν ενεργεία πρόεδρο, πρωθυπουργό ή αρχηγό κράτους.

Το Facebook δέχτηκε επίθεση από εκείνους, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και ορισμένων υποστηρικτών της ελεύθερης έκφρασης, οι οποίοι είδαν την απαγόρευση του Τραμπ ως μία ενοχλητική πράξη λογοκρισίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης, ανταποκρινόμενη στις συστάσεις του διοικητικού συμβουλίου, ότι θα έκανε αλλαγές στον τρόπο χειρισμού των παγκόσμιων ηγετών στον ιστότοπό της.

Έτσι, τερματίζει την πολιτική της που προστατεύει τους πολιτικούς από ορισμένους κανόνες εποπτείας περιεχομένου, επειδή το περιεχόμενό τους θεωρείται «άξιο ενημερωτικό υλικό». Η εταιρεία επιφυλάσσεται να αποκαλύψει επίσης πότε χρησιμοποιεί αυτήν την εξαίρεση.

Οι ανακοινώνεις αυτές γίνονται γνωστές την ίδια μέρα που η Ευρώπη και η Βρετανία ξεκίνησαν επίσημες αντιμονοπωλιακές έρευνες για το κατά πόσον το Facebook κάνει κατάχρηση των τεράστιων δεδομένων των πελατών του.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM