Εξελίξεις στη Συρία: Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ

Εξελίξεις στη Συρία: Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ Facebook Twitter
EPA
0

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία μετά και τη χθεσινή συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ καθώς ήδη στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν σε πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πλησίασαν σήμερα στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες, ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Τελ Τάμερ.

Νωρίτερα, τα συριακά Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετά την συμφωνία που σύναψε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας. 

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό. Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ. Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.

Η ΕΕ να καταδικάσει την επίθεση της Τουρκίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πρέπει να καταδικάσουν εκ νέου την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, να ζητήσουν την επιβολή εμπάρκο όπλων στην Άγκυρα, όπως και να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν σύνοδο του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Η επίθεση αυτή θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», σημείωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προσερχόμενος στην σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Η Γαλλία αναμένει από αυτήν την συνάντηση (...) ένα συγκεκριμένο αίτημα για τον τερματισμό της επίθεσης (...) μια σταθερή θέση για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και (...) οι ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού (κατά του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM