Εξαφανίζεται γλώσσα αυτόχθονων της Χιλής- Πέθανε η τελευταία γυναίκα που τη μιλούσε

Εξαφανίζεται γλώσσα αυτόχθονων της Χιλής- Πέθανε η τελευταία γυναίκα που τη μιλούσε Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Μια γηγενής γλώσσα από τον βαθύ νότο της Νότιας Αμερικής έχει σχεδόν εξαφανιστεί μετά το θάνατο της τελευταίας γυναίκας-φύλακα του προγονικού αυτού πολιτισμού.

Η Cristina Calderon πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 93 ετών. Είχε μάθει τη γλώσσα Yamana της κοινότητας Yagan και μετά τον θάνατο της αδερφής της το 2003 ήταν το τελευταίο άτομο στον κόσμο που μπορούσε να τη μιλήσει. Η ίδια πάλεψε για να σώσει τις γνώσεις της δημιουργώντας ένα λεξικό της γλώσσας με μεταφράσεις στα Ισπανικά.


«Μαζί της έχει φύγει ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μνήμης του λαού μας», έγραψε η Lidia Gonzalez, κόρη της Calderon, στο Twitter, εκπρόσωπος η ίδια για τη διατήρηση του πολιτισμού της φυλής της. 

Το λεξικό, ωστόσο, είναι ένα δείγμα ότι υπάρχει ακόμα μία ελπίδα να διατηρηθεί η γλώσσα με κάποια μορφή, όπως είπε.

«Αν και με την απώλειά της χάνεται ένας πλούτος ιδιαίτερα πολύτιμης εμπειρικής γνώσης σε γλωσσικούς όρους, η δυνατότητα διάσωσης και συστηματοποίησης της γλώσσας παραμένει ανοιχτή», είπε.


Σήμερα έχουν απομείνει μερικές δεκάδες Yagans αλλά οι νέες γενιές της κοινότητας σταμάτησαν να μαθαίνουν τη γλώσσα, η οποία θεωρήθηκε «απαρχαιωμένη», καθώς ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί η προέλευση των λέξεων της.

Η 93χρονη ζούσε σε ένα απλό σπίτι και έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας πλεκτές κάλτσες στην πόλη Villa Ukika της Χιλής, μια πόλη που δημιουργήθηκε από τον λαό Yagan στα περίχωρα του Puerto Williams.


Η προγονική εθνοτική ομάδα κατοικούσε στα αρχιπελάγη του ακραίου νότου της Νότιας Αμερικής, περιοχές τώρα τώρα της Χιλής και της Αργεντινής.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ