Ερντογάν: Θα στείλουμε και τρίτο πλοίο για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο

Ερντογάν: Θα στείλουμε και τρίτο πλοίο για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία θα στείλει και τρίτο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες, διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επαναληφθούν οι έρευνες για κοιτάσματα από το Yavuz. Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το Oruc Reis έχει φτάσει στο σημείο της ανατολικής Μεσογείου στην οποία θα κάνει έρευνες.

Ένα ακόμη ερευνητικό σκάφος, το Barbaros, δραστηριοποιείται στην περιοχή και βρίσκεται νότια της Κύπρου. Το Yavuz θα επιστρέψει στην περιοχή, συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, μετά τις εργασίες συντήρησης, δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, στα Κατεχόμενα, απορρίπτοντας τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε. «Η περιοχή ανήκει στους Τούρκους της βόρειας Κύπρου, θα έπρεπε να το ξέρουν αυτό», σχολίασε ο Ερντογάν.

Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τους δίνει την «απάντηση που αξίζουν».

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση την απάντηση που αξίζουν. Δεν κράτησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν κατά τη διάρκεια συζητήσεων εντός των κόλπων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το πλοίο Fatih εντόπισε νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Το μέγεθός τους θα το ανακοινώσει ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο πλοίο, το Σάββατο.

Βερολίνο: Να απέχει η Άγκυρα από μονομερείς προκλήσεις

Στο μεταξύ, το Βερολίνο κάλεσε ξανά την Τουρκία να απέχει από τις μονομερείς προκλήσεις.

Από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο «κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Ο ίδιος παρέπεμψε σε χθεσινή δήλωση του κ. Μάας ότι «εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Τουρκία να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία τέτοιες διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπόσχονται επιτυχία. Για αυτό πρέπει η τουρκική πλευρά να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Χάικο Μάας προγραμματίζει να μεταβεί στην 'Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Μπούργκερ υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο Διάσκεψης στην Μπρατισλάβα. «Υπό αυτή την έννοια υπάρχει αυτό το νήμα συζητήσεων. Δεν έχω τώρα να ανακοινώσω συγκεκριμένες ημερομηνίες», περιορίστηκε να δηλώσει.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, ΑΠΕ/ dpa

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM
«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM