Ερντογάν κατά Disney - Με αφορμή ντοκιμαντέρ για τον Κεμάλ Ατατούρκ

Ερντογάν κατά Disney - Με αφορμή ντοκιμαντέρ για τον Κεμάλ Ατατούρκ Facebook Twitter
Φωτ.: Disney
0

Το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία επέκρινε την απόφαση της Disney+ να μην μεταδώσει το ντοκιμαντέρ για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα η συνδρομητική πλατφόρμα Disney+ φέρεται να αποφάσισε να μην μεταδώσει ένα ντοκιμαντέρ για τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, κάτι που επέκρινε έντονα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρογάν.

Αρχικά, πριν από λίγες εβδομάδες το τουρκικό παράρτημα της Disney+ είχε ανακοινώσει ότι η σειρά Ataturk θα προβληθεί «πολύ σύντομα». «Η πρωτότυπη σειρά Ατατούρκ θα προβληθεί πολύ σύντομα, στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X, γνωστό μέχρι πρότινος ως Twitter.

Ωστόσο, τον Ιούνιο η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) κάλεσε την Disney+ να μην προβάλλει τη σειρά, λέγοντας ότι αυτή «δοξάζει έναν Τούρκο δικτάτορα και γενοκτόνο». Παράλληλα, πολλά δημοσιεύματα τουρκικών και αρμένικων μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Disney αποφάσισε να ακυρώσει την προβολή της σειράς, με ορισμένα απ’ αυτά να τονίζουν ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο παρασκηνιακές κινήσεις της ANCA.

Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία μετά την απόφαση της Disney+

Από την πλευρά του, το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης τόνισε ότι εξετάζει δημοσιεύματα σε τουρκικά και αρμενικά μέσα ενημέρωσης. Ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν, πρόεδρος του συμβούλιου, ανέφερε χθες βράδυ ότι εξετάζονται δημοσιεύματα που θέλουν τη σειρά να μην προβληθεί, χαρακτηρίζοντας τον Κεμάλ Ατατούρκ ως «τη σημαντικότερη κοινωνική μας αξία». Την ίδια ώρα, ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την απόφαση που σύμφωνα με δημοσιεύματα πήρε η Disney+ να μην προβληθεί η σειρά, λέγοντας σε ανάρτησή του στη X ότι η απόφαση είναι «επαίσχυντη» και «ασεβής».

Η Walt Disney Turkey ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναθεώρησε τη στρατηγική διανομής περιεχομένου για να προσεγγίσει ευρύτερο κοινό» και αποφάσισε να μεταδώσει μια ειδική έκδοση του ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX στην Τουρκία και στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί ως δύο ξεχωριστές ταινίες σε κινηματογραφικές αίθουσες. Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε αν οι σειρές για τον Κεμάλ Ατατούρκ θα είναι διαθέσιμες στην υπηρεσία streaming της Disney+.

«Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 ετών, είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ότι θα φέρουμε τον Ατατούρκ κοντά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τον Οκτώβριο μέσω του FOX. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές» όπου οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν τις δύο ταινίες στη μεγάλη οθόνη, είπε ο Σανέρ Αγιάρ, παραγωγός του ντοκιμαντέρ.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 1915, Οθωμανοί διοικητές ξεκίνησαν τη μαζική απέλαση των Αρμενίων από την ανατολική Τουρκία. Η Αρμενία αναφέρει ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο πέθαναν σε σφαγές ή από πείνα και εξάντληση στην έρημο.

Ο νεαρός τότε συνταγματάρχης Μουσταφά Κεμάλ, αργότερα γνωστός ως Ατατούρκ, ήταν διοικητής στην εκστρατεία της Καλλίπολης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1915. Οι σφαγές του 1915 έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία σε δεκάδες χώρες. Η Τουρκία αρνείται ότι οι δολοφονίες ήταν συστηματικές ή ότι συνιστούν γενοκτονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM