«Επαγγελματικές αποτυχίες»: Το πόρισμα του Ισραήλ για την εκτέλεση Παλαιστίνιων διασωστών στη Γάζα

«Επαγγελματικές αποτυχίες»: Το πόρισμα του Ισραήλ για την εκτέλεση Παλαιστινίων διασωστών στη Γάζα Facebook Twitter
© UNOCHA
0

Μια έρευνα του Ισραήλ σχετικά με τις δολοφονίες 15 Παλαιστίνιων ιατρών και διασωστών τον περασμένο μήνα στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό διαπίστωσε «επαγγελματικές παραλείψεις». 

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε αρχικά ότι τα οχήματα των γιατρών και διασωστών δεν είχαν ενεργοποιήσει σήματα έκτακτης ανάγκης όταν τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ, αλλά αργότερα υπαναχώρησε. Βίντεο από κινητό τηλέφωνο που ανακτήθηκε από έναν από τους γιατρούς διέψευσε τον αρχικό ισχυρισμό του Ισραήλ.

Η ισραηλινή στρατιωτική έρευνα διαπίστωσε ότι ο αναπληρωτής διοικητής του τάγματος, «λόγω της κακής νυχτερινής ορατότητας», εκτίμησε ότι τα ασθενοφόρα ανήκαν σε μαχητές της Χαμάς. Βίντεο που ελήφθη από το περιστατικό δείχνει ότι τα ασθενοφόρα είχαν φώτα που αναβόσβηναν.

Οκτώ μέλη του προσωπικού της Ερυθράς Ημισελήνου, έξι εργαζόμενοι της Πολιτικής Άμυνας και ένας υπάλληλος του ΟΗΕ σκοτώθηκαν κατά τους πυροβολισμούς πριν από τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου από στρατεύματα που διεξήγαγαν επιχειρήσεις στο Τελ αλ Σουλτάν, μια συνοικία της νότιας πόλης Ράφα της Γάζας.

Τα στρατεύματα στη συνέχεια έριξαν χώμα πάνω στα πτώματα μαζί με τα κατακρεουργημένα οχήματά τους, θάβοντάς τα σε ομαδικό τάφο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν να φτάσουν στο σημείο μόνο μια εβδομάδα αργότερα για να ξεθάψουν τα πτώματα.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι οι δολοφονηθέντες άνδρες έγιναν «στόχος από κοντινή απόσταση».

Η ισραηλινή στρατιωτική έρευνα ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν λόγω «επιχειρησιακής παρεξήγησης» των ισραηλινών δυνάμεων και ότι ένα ξεχωριστό περιστατικό 15 λεπτά αργότερα, όταν ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν ένα παλαιστινιακό όχημα του ΟΗΕ, ήταν παραβίαση διαταγών.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η απόφαση να συντριβούν τα ασθενοφόρα ήταν λανθασμένη, αλλά αρνήθηκε ότι υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος. «Η εξέταση δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ισχυρισμούς περί εκτέλεσης ή ότι κάποιος από τους θανόντες ήταν δεμένος πριν ή μετά τους πυροβολισμούς» προστίθεται, ενώ ζητείται η απόλυση του αναπληρωτή διοικητή του εν λόγω τάγματος.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι μετακινεί και κρύβει τους μαχητές της μέσα σε ασθενοφόρα και οχήματα έκτακτης ανάγκης, καθώς και σε νοσοκομεία και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αυτό δικαιολογεί τα πλήγματα εναντίον τους. Το ιατρικό προσωπικό αρνείται τις κατηγορίες.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM