Έντι Ράμα: Θαύμασα τους Έλληνες διασώστες - Ελπίζω να σας μοιάσουμε

Έντι Ράμα: Θαύμασα τους Έλληνες διασώστες - Ελπίζω να σας μοιάσουμε Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, εξέφρασε σήμερα τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον ελληνικό λαό και τους «φίλους του», όπως χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Αθήνα για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό που μετρά τις πληγές του ύστερα από τον φονικό σεισμό. «Θαύμασα τους Έλληνες διασώστες και ελπίζω κάποια στιγμή να σας μοιάσουμε».

Στους 51 οι νεκροί, χιλιάδες άστεγοι

Ο θάνατος σήμερα το μεσημέρι στην εντατική του νοσοκομείου Τιράνων της 20χρονης, ανέβασε σε 51 τον αριθμό των θυμάτων του φονικού σεισμού. Το μεσημέρι, κηδεύτηκαν τα 8 μέλη της οικογένειας Λιάλια, που έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση λόγω του φονικού σεισμού της τετραώροφης κατοικίας τους στα προάστια του Δυρραχίου. Στην νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και χιλιάδες πολίτες.

Από την οικογένεια σώθηκε μόνο ένα 17χρονο αγόρι, το οποίο ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια και μεταφέρθηκε χθες στην Ιταλία για εξειδικευμένη νοσηλεία. Πάνω από 10.000 άτομα υπολογίζεται πως έχουν μείνει χωρίς στέγη, ενώ σημειώνονται και μαζικές έξοδοι από την χώρο, από εκείνους που μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό.

Σήμερα, ξεκίνησαν οι έλεγχοι των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων. Τα πρώτα κλιμάκια είναι η 16 μελής ομάδα της Ελλάδας, και οι αντίστοιχες της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης , μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Οκτώ σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλα. 

Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 έως 250 οικογένειες είναι επίσης μη κατοικίσιμα.  Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του μεγέθους των ζημιών που άφησε πίσω ο σεισμός και ο Ράμα τόνισε, ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα χτίρια, αποδίδοντας την έκταση της καταστροφής στην παραβίαση «κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας».

  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM