Ένας τοίχος στη Λβιβ γέμισε λουλούδια και φωτογραφίες με τους νεκρούς του πολέμου

Ένας τοίχος στη Λβιβ γέμισε λουλούδια και φωτογραφίες για τους νεκρούς του πολέμου Facebook Twitter
0

Στη Λβιβ, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, η Τετιάνα Κασιάν σταματά για μια στιγμή στον δρόμο. Απέναντί της, ένας τοίχος από λουλούδια και φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα: είναι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, πριν από δύο μήνες.

«Είναι τρομερό. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ουκρανία τον 21ο αιώνα», λέει η 32χρονη γυναίκα που βοηθά τους εκτοπισμένους.

Η Τετιάνα κατάγεται από τη Μαριούπολη και δεν ξέρει «αν θα ξαναδεί ποτέ τους συγγενείς της» αφού η μαρτυρική πόλη έχει τεθεί σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων, αφού σφυροκοπήθηκε ανηλεώς από τις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και οι 2.224 από αυτούς ήταν άμαχοι.

Ανάμεσα στις δεκάδες φωτογραφίες που εικονίζουν τα θύματα ξεχωρίζει εκείνη της 11χρονης γυμνάστριας Κατερίνας Ντιατσένκο που σκοτώθηκε στο σπίτι της στη Μαριούπολη από ρωσικό πύραυλο. Δίπλα της, η φωτογραφία της Βαλεντίνας Πούσις, που ήταν τραυματιοφορέας στον στρατό και σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει αμάχους κοντά στο Κίεβο. Λίγο πιο πέρα, ο Ναβίν Γκιαναγκουντάρ, ένας Ινδός φοιτητής που σκοτώθηκε στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, ενώ έψαχνε κάτι για να φάει.

«Ο τοίχος της ελπίδας»

Μετά την Πασχαλινή Λειτουργία σήμερα, δεκάδες περαστικοί σταμάτησαν για να προσευχηθούν σε αυτό το μνημείο. Μια ηλικιωμένη που φορούσε ένα ροζ μαντίλι στο κεφάλι, κοίταζε προσεκτικά τις φωτογραφίες και διάβαζε τα ονόματα των θυμάτων.

Ο Λίο Σότο, ένας Αμερικανός από τη Φλόριντα, γεννημένος στη Βενεζουέλα, διέσχισε τον Ατλαντικό για να φτιάξει αυτό το μνημείο. «Είναι ένας τοίχος ελπίδας», εξήγησε ο 27χρονος φοιτητής τουριστικών επαγγελμάτων. Πέρσι το καλοκαίρι είχε βοηθήσει να υψωθεί ένα παρόμοιο μνημείο στο Μαΐάμι, μετά την κατάρρευση ενός κτιρίου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 98 άνθρωποι – μεταξύ αυτών ήταν και μια συμφοιτήτριά του.

Ο Σότο επέλεξε να τοποθετήσει ψεύτικα λουλούδια, τα οποία προμηθεύτηκε από την Πολωνία, ώστε να μην χρειάζεται να αντικατασταθούν. Ενώ έδενε τα κοτσάνια στο πλέγμα, το Σάββατο, ένας στρατιώτης τον πλησίασε και τον ρώτησε αν μπορούσε να τοποθετήσει στον τοίχο τη φωτογραφία του νεκρού αδελφού του.

Ο Σότο αφηγήθηκε ότι είδε να περνάει μια νεκρώσιμη πομπή: μια μητέρα έκλαιγε, περπατώντας πίσω από το φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την ουκρανική σημαία. «Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM