Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα κάνει την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) διερευνά τα έξι περιστατικά με θρομβώσεις που έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό.

 


Χθες, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ έκαναν σύσταση να διακοπεί η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, όσο διερευνώνται αυτά τα σπάνια περιστατικά που έχουν αναφερθεί. Στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου.

 

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ ανέφερε ότι αναμένεται πως την επόμενη εβδομάδα θα εκδώσει σύσταση για αυτό το εμβόλιο. Ο Οργανισμός διερευνά όλα τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί και η αρμόδια επιτροπή θα κάνει όποιες συστάσεις είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.
«Ενώ συνεχίζεται η έρευνα, ο ΕΜΑ παραμένει της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου για την αποτροπή της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου για παρενέργειες», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

 

Ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις 11 Μαρτίου, αλλά η ευρεία χρήση του στην ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Έπειτα από τη σύσταση των αμερικανικών αρχών, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις δόσεων στην Ευρώπη, για προληπτικούς λόγους.

 

Σήμερα, η Σουηδία και η Ιταλία αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, εν αναμονή των ανακοινώσεων του ΕΜΑ.

 


Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «ο σχεδιασμός δεν αλλάζει» και συμπλήρωσε πως «τηρούμε στάση αναμονής».