Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την αξιολόγηση θρομβοεμβολικών περιστατικών που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό.

 

Παράλληλα, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι διευρύνει την έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca, σχετικά με περιστατικά πολύ σπάνιου συνδρόμου που έχουν αναφερθεί. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανή σύνδεση του σκευάσματος της AstraZeneca με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων.

 

Σε ότι αφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA ξεκίνησε έρευνα για την αξιολόγηση τεσσάρων σοβαρών περιπτώσεων ασυνήθιστων θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια που έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό.

 

Η μία περίπτωση συνέβη κατά τη διάρκεια κλινικής δοκιμής και τρεις περιπτώσεις συνέβησαν κατά τη διάρκεια της χρήσης του εμβολίου στις ΗΠΑ. Καμία από αυτές δεν απέβη μοιραία.

 

Επί του παρόντος το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρησιμοποιείται μόνο στις ΗΠΑ με άδεια έκτακτης χρήσης. Το σκεύασμα εγκρίθηκε στην ΕΕ στις 11 Μαρτίου αλλά η χρήση του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

 

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και αυτές τις παθήσεις», ανέφερε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωση. Η αρμόδια επιτροπή διερευνά αυτές τις περιπτώσεις και θα αποφασίσει αν απαιτείται κάποια ενέργεια, που συνήθως αφορά την επικαιροποίηση των πληροφοριών του προϊόντος, σημείωσε ακόμη.

 

Παράλληλα η PRAC ξεκίνησε νέα έρευνα που αφορά στην αξιολόγηση περιπτώσεων συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών που έχουν αναφερθεί σε ανθρώπους που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.Έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις αυτής της πολύ σπάνιας διαταραχής, σημείωσε ο ΕΜΑ. «Σε αυτή τη φάση, δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στον εμβολιασμό και τις αναφορές για περιστατικά συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών», ανέφερε ο Οργανισμός.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr