Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η FDA ζητά τη διακοπή του στις ΗΠΑ για τη διερεύνηση θρομβώσεων

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η FDA ζητά διακοπή της χρήσης του στις ΗΠΑ για τη διερεύνηση περιστατικών με θρομβώσεις Facebook Twitter
Πηγή φωτό Getty Images
0

Την αναστολή των εμβολιασμών στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό συστήνουν η FDA και τα CDC, προκειμένου να διερευνηθούν περιστατικά με θρομβώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί έξι περιστατικά στις ΗΠΑ, τα οποία η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χαρακτήρισε εξαιρετικά σπάνια. Όμως, για προληπτικούς λόγους συστήνει να διακοπεί η χρήση του εμβολίου μέχρι να γίνει η απαραίτητη έρευνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επίσης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με περιστατικά με θρομβώσεις που έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ έπειτα από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Οι παραδόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου στην Ευρώπη ξεκίνησαν από χθες, ενώ αύριο αναμένονται στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις. Η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19 Απριλίου.

Η FDA και τα CDC- τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ- εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Με αυτή συνιστούν «τη διακοπή της χρήσης αυτού του εμβολίου για προληπτικούς λόγους».

 

Έως και τις 12 Απριλίου είχαν χορηγηθεί στις ΗΠΑ περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου για τον κορωνοϊό.

 

«Το CDC και η FDA ελέγχουν τα δεδομένα που αφορούν 6 περιπτώσεις πολύ σπάνιου και σοβαρού τύπου θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτά τα ανεπιθύμητα περιστατικά φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνια», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

 

Αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η συμβουλευτική επιτροπή του CDC για τους εμβολιασμούς, για την περαιτέρω αξιολόγηση αυτών των περιστατικών. Η ανάλυση αυτή θα αξιολογηθεί από την FDA, που επίσης διερευνά αυτά τα περιστατικά.

 

«Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, συνιστούμε αυτή τη διακοπή. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η κοινότητα παροχής υπηρεσιών υγείας έχει επίγνωση της πιθανότητας αυτών των ανεπιθύμητων περιστατικών και ότι θα μπορεί να σχεδιάσει τη μοναδική θεραπεία που απαιτείται για αυτού του είδους τις θρομβώσεις», επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

 

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά όλες τις αναφορές για προβλήματα υγείας μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και η ασφάλεια των εμβολίων είναι ύψιστη προτεραιότητα», καταλήγουν οι δύο φορείς.


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ