Σουηδία και Ιταλία αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Η Σουηδία αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson/ Janssen κατά του κορωνοϊού εν αναμονή της έρευνας από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

Η απόφαση λαμβάνεται μια μέρα αφότου η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την διάθεση του εμβολίου στην Ευρώπη λόγω ανησυχιών για σπάνιες πιθανές παρενέργειες που εντοπίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάλογη από απόφαση και από την Ιταλία, η οποία πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι είχε αναστείλει τη χρήση περίπου 184.000 δόσεων του εμβολίου Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού.

Η πρώτη αποστολή εμβολίων από την αμερικανική εταιρεία έφτασε στην Ιταλία την Τρίτη, αλλά προς το παρόν δεν θα διανεμηθεί σε περιφερειακά κέντρα, δήλωσε το γραφείο του ειδικού επιτρόπου COVID της χώρας.

Οι εθνικές αρχές σε όλη την Ευρώπη έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις αφού οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ πρότειναν να σταματήσουν τη χρήση του εμβολίου μετά την αναφορά σπάνιων περιπτώσεων πήξης του αίματος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι αναμένει να εκδώσει σύσταση για την J&J την επόμενη εβδομάδα. Οι Ιταλοί έχουν ήδη πει ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν τη χρήση του σε άτομα άνω των 60 ετών.

Χθες το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου μετά τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Συνολικά 31.000 δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson έφτασαν στη Σουηδία, αλλά καμία δεν έχει διανεμηθεί ακόμη στους τοπικούς διαχειριστές εμβολίων.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας δήλωσε ότι θα περιμένει την ανακοίνωση της συνεχιζόμενης έρευνας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων προτού λάβει την τελική απόφαση, αλλά συνέστησε να μην χρησιμοποιηθούν οι δόσεις προς το παρόν.

Η Johnson & Johnson δήλωσε την Τρίτη ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Η Σουηδία ήταν έτοιμη να λάβει 1,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, περίπου το 10% όλων των δόσεων.

Ο αρμόδιος συντονιστής εμβολίων της Σουηδίας Richard Bergström περιέγραψε την προσωρινή διακοπή ως «μη καταστροφική» σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων TT την Τρίτη, αλλά παραδέχτηκε ότι θα έχει αντίκτυπο στον ρυθμό του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας.

Η Σουηδία χρησιμοποιεί επίσης τα εμβόλια Pfizer και Moderna, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca που προς το παρόν χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι ερευνά επί του παρόντος εάν θα διατηρήσει το όριο ηλικίας.

Εν τω μεταξύ, στην γειτονική Δανία ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται εντελώς το εμβόλιο AstraZeneca από το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Συνολικά 1.543.414 άτομα στη Σουηδία έχουν λάβει μέχρι στιγμής τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19 και 631.807 έλαβαν και τις δύο δόσεις.

Αυτό αντιστοιχεί στο 18,8% και 7,7 %, αντίστοιχα, του ενήλικου πληθυσμού.

Με πληροφορίες του local.se/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ