Ελβετικά ΜΜΕ: Ο Πατριάρχης Κύριλλος ήταν πράκτορας της KGB στη Γενεύη τη δεκαετία του 1970

Ρωσία: Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος την δεκαετία του 1970 ήταν πράκτορας της KGB στην Γενεύη	Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV
0

Πληροφορίες θέλουν τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, να συνεργαζόταν με την KGB την περίοδο που ήταν αντιπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η εφημερίδα Tages-Anzeiger, είχε την κωδική ονομασία «Μιχαήλοφ».

Ο Πατριάρχης (κατά κόσμον Βλαντίμιρ Γκουντνιάγεφ), στη δεκαετία του 1970 διενεργούσε κατασκοπευτική δραστηριότητα στην Γενεύη, με εντολή της Επιτροπής Κρατικής Ασφαλείας (KGB) της ΕΣΣΔ, έγραψαν χθες μια σειρά ελβετικών εφημερίδων και ιδιαίτερα η Tages-Anzeiger (στο άρθρο της: Putins Patriarch war Spion in der Schweiz) επικαλούμενη αποχαρακτηρισμένα κρατικά αρχεία της περιόδου 1969 -1989.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο Γκουντνιάγεφ εργαζόταν για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «Μιχαήλοφ». Ασχολείτο με την διενέργεια κατασκοπείας, κατέχοντας στην Ελβετία την επίσημη θέση του εκπρόσωπου του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αναφέρει η εφημερίδα.

Κύριο καθήκον του ήταν να ασκεί επιρροή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Από την Ελβετία επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση όπου άρχισε γρήγορα να προωθείται στην εκκλησιαστική ιεραρχία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να σχολιάσει τα εν λόγω δημοσιεύματα του ελβετικού Τύπου. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ανέφερε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Να σημειωθεί πως ο Πατριάρχης στηρίζει τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που έχει φέρει ένταση στις σχέση με τον πάπα Φραγκίσκο. Ο Κύριλλος θεωρείται στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και έχει υιοθετήσει τη ρητορική του Κρεμλίνου όσον αφορά στον πόλεμο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM