Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπόσχεται άφεση αμαρτιών στους Ρώσους στρατιώτες που πεθαίνουν στην Ουκρανία

Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπόσχεται άφεση αμαρτιών στους Ρώσους στρατιώτες που πεθαίνουν στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, υποσχέθηκε άφεση αμαρτιών σε όσους πολίτες πεθάνουν στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία, μέρες μετά την επιστράτευση που διέταξε ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Πατριάρχης είναι γνωστός σύμμαχος του Πούτιν και στηρίζει τη ρωσική εισβολή στη γείτονα χώρα, απηχώντας τη ρητορική του Κρεμλίνου. Έχει επικρίνει, δε, όσους τάσσονται κατά του πολέμου και έχει καλέσει τους συμπολίτες του να διαδηλώσουν υπέρ αυτού. 

«Πολλοί πεθαίνουν στα πεδία του εσωτερικού πολέμου» είπε ο 75χρονος Κύριλλος την Κυριακή. «Η Εκκλησία προσεύχεται αυτή η μάχη να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα, για να αλληλοσκοτωθούν όσο το δυνατόν λιγότερα αδέλφια σε αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο». 

«Αλλά, την ίδια ώρα, η Εκκλησία αντιλαμβάνεται πως εάν κάποιος, καθοδηγούμενος από το αίσθημα του χρέους και την ανάγκη να τηρήσει τον όρκο του, (...) πάει να κάνει αυτό που τον καλεί το καθήκον και εάν αυτό το άτομο πεθάνει ενώ εκτελεί το καθήκον αυτό, τότε έχει αναμφίβολα (...) θυσιαστεί. Έχει θυσιάσει τον εαυτό του για τους άλλους. Άρα, πιστεύουμε πως αυτή η θυσία ξεπλένει όλες τις αμαρτίες που έχει διαπράξει». 

Η Ρωσία επιστράτευσε τουλάχιστον 300.000 άτομα για τον πόλεμο, κάτι που έχει προκαλέσει δημόσια οργή και έχει οδηγήσει σε εικόνες μαζικής εξόδου από τη χώρα. Χαρακτηριστικές οι ουρές χιλιομέτρων στη Γεωργία.

Η υποστήριξη του Κυρίλλου στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει βαθύνει το χάσμα μεταξύ της ρωσικής εκκλησίας με αυτές του υπόλοιπου κόσμου. Ο πάπας Φραγκίσκος, επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, έχει ταχθεί έντονα κατά του πολέμου και έχει εμφανιστεί να επιπλήττει τη θέση του Κύριλλου σε αρκετές δημόσιες ομιλίες, μεταξύ άλλων νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν είπε ότι ο Θεός δεν υποστηρίζει τον πόλεμο.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ