Εκρηξη σε συναγωγή στη Γαλλία - Παρέμβαση εισαγγελέα

Εκρηξη σε συναγωγή στη Γαλλία - Παρέμβαση εισαγγελέα Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων περιείχε φιάλη αερίου, πυρπολήθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά σε συναγωγή της Λα Γκραντ-Μοτ, στη νότια Γαλλία, προκαλώντας έκρηξη από την οποία τραυματίστηκε μέλος της δημοτικής αστυνομίας, ανακοίνωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι κάνοντας λόγο για σκόπιμη ενέργεια.

Η αστυνομία αναζητά τον δράστη, ενώ την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει το γραφείο του εισαγγελέα αρμόδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. «Πρόκειται για μια αντισημιτική επίθεση. Για μία ακόμη φορά στοχοθετούνται οι εβραίοι συμπολίτες μας», τόνισε ο Ατάλ στο Χ. «Δεν θα υποχωρήσουμε. Μπροστά στον αντισημιτισμό, μπροστά στη βία δε θα επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας να φοβηθούν», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της Λα Γκραντ-Μοτ, ο Στεφάν Ροσινιόλ, δήλωσε στο AFP ότι ένας δημοτικός αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο της τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδικάτου αστυνομικών Alliance Police National που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, δεν κινδυνεύει η ζωή του τραυματία.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο αυτοκίνητα, στο ένα από τα οποία υπήρχε φιάλη αερίου, πυρπολήθηκαν στον χώρο στάθμευσης της συναγωγής περίπου στις 08:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας). «Η έκρηξη φιάλης αερίου σε αυτοκίνητο μπροστά από τη συναγωγή της Γκραντ Μοτ την ώρα που αναμένεται η άφιξη των πιστών: δεν πρόκειται απλώς για μια επίθεση σε χώρο λατρείας, πρόκειται για μια απόπειρα να φονευθούν εβραίοι», κατήγγειλε ο Γιονάθαν Αρφί επικεφαλής του Συμβουλίου που εκπροσωπεί τους εβραϊκούς θεσμούς της Γαλλίας (Crif).

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι η αστυνομία αναζητεί τον δράστη. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους εβραίους πολίτες μας και την πόλη (Γκραντ Μοτ) για την πλήρη στήριξή μου και να τους πως ότι, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, έχουν κινητοποιηθεί όλα τα μέσα για τον εντοπισμό του δράστη», τόνισε ο Νταρμανέν στο Χ. Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός ζήτησε από όλες τις νομαρχίες «να ενισχύσουν αμέσως την παρουσία των δυνάμεων της τάξης μπροστά από τους εβραϊκούς χώρους λατρείας».

Τόσο ο Ατάλ όσο και ο Νταρμανέν αναμένεται να επισκεφθούν αργότερα σήμερα τη συναγωγή.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM