Εκλογές στην Αλβανία: Τέταρτη θητεία Ράμα - Σχηματίζει μόνος του κυβέρνηση

Εκλογές στην Αλβανία: Τέταρτη θητεία Ράμα - Σχηματίζει μόνος του κυβέρνηση Facebook Twitter
Πολιτικοί αναλυτές αμφισβητούν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας που ανέδειξε με μεγάλη διαφορά νικητή, τον Έντι Ράμα / Φωτ.: EPA
0

Οι εκλογές της Αλβανίας εξασφαλίζουν στον Έντι Ράμα την τέταρτη θητεία στην εξουσία, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όπως έδειξε η σχεδόν πλήρης καταμέτρηση των ψήφων.

Με καταμετρημένο το 94% των ψηφοδελτίων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) φαίνεται να συγκεντρώνει το 52% των ψήφων. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έρχεται δεύτερο με μεγάλη διαφορά από τον Ράμα και 34%, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής. Το Reuters σημειώνει, ότι διεθνείς παρατηρητές αμφισβήτησαν τη δίκαιη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Το κόμμα του Ράμα έλαβε τις περισσότερες ψήφους από τα Τίρανα, το Φιέρι, το Δυρράχιο και το Ελβασάν.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για παρατυπίες και συλλήψεις - Τι ώρα τα πρώτα αποτελέσματα

Η αρμόδια εκλογική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τα πλήρη αποτελέσματα σήμερα. Εάν επιβεβαιωθεί, το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείχνει άνοδο για τον Ράμα που στις προηγούμενες εκλογές έλαβε 49%, και θα του δώσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση και να συνεχίσει τις απαραίτητες ενέργειές του γύρο από τη δέσμευσή του απέναντι στον λαό, να φέρει την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Το PS αναμένεται να κερδίσει 82 έδρες στο κοινοβούλιο των 140, ενώ το PD θα λάβει 51 έδρες, σύμφωνα με το τοπικό Top Channel TV.

Ο Ράμα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2013 και η επανεκλογή του ήταν λίγο-πολύ δεδομένη στα ΜΜΕ της χώρας. Η τόσο μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο «εξέπληξε ορισμένους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς και οι πρόσφατες ταραχές θα μείωναν το προβάδισμα του Ράμα», μεταφέρει το Reuters.

«Κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχε ειδική πλειοψηφία για ένα μόνο κόμμα. Είναι σαν τον (πρωθυπουργό της Ουγγαρίας) Όρμπαν στις καλύτερες μέρες του», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Λούτφι Ντερβίσι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM