Εκλογές στην Αλβανία: Προς τέταρτη θητεία ο Ράμα

Εκλογές στην Αλβανία: Ο Ράμα προηγείται και κρατά ζωντανή την ελπίδα για την ένταξη στην ΕΕ Facebook Twitter
Προηγείται ο Έντι Ράμα στις εκλογές / Φωτ.: EPA
0

Οι εκλογές στην Αλβανία δείχνουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα προηγείται στο 53% των ψήφων με καταμετρημένο το 30% των ψηφοδελτίων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, οδεύει σήμερα προς μια τέταρτη θητεία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται σημαντικά του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, που συγκεντρώνει το 34%.

Οι προβλέψεις για μεγάλη νίκη Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 δείχνουν να επιβεβαιώνονται και εάν το προβάδισμα διατηρηθεί, ο Ράμα κερδίζει άλλα τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της Αλβανίας. Από τη θέση του πρωθυπουργού και πάλι, θα συνεχίζει να επιδιώκει το στόχο του να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030 -μια από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του, η οποία συχνά γειώνεται ως «υπερβολικά αισιόδοξη» από την υπόλοιπη πολιτική σκηνή της χώρας.

Η δημοτικότητα του Ράμα στην Αλβανία επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, έπειτα από μια δύσκολη τρίτη θητεία στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν ταραχές επειδή θεωρήθηκε πως καταστέλλει την αντιπολίτευση, περιλαμβανομένων του Μπερίσα και του κόμματός του, και λόγω μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς.

«Ο νικητής είναι αυτός που αναμενόταν. Έκαναν καλή δουλειά μέχρι τώρα, έχουμε πάει πολύ μπροστά από εκεί όπου ήμασταν το 2013», λέει ο συνταξιούχος Χατζί Κολέτσι.

Οι Αλβανοί που ζουν στο εξωτερικό και ψήφισαν εχθές, ανέρχονται περίπου στους 200.000 και πληροφορίες μεταφέρουν, πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που η διασπορά περιελήφθη στην εκλογική διαδικασία. Ανώτατοι αξιωματούχοι εκτιμούν, ότι τα τελικά αποτελέσματα θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι την Τρίτη.

Εκλογές στην Αλβανία: Ούτε ένα αλβανικό κανάλι δεν μετέδωσε τα exit polls

Ούτε ένα αλβανικό ειδησεογραφικό κανάλι δεν δημοσίευσε τα exit polls, τόνισε το Politico, «αφήνοντας τους ψηφοφόρους και τους παρατηρητές στο σκοτάδι σχετικά με το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης που θεωρείται κρίσιμη για την πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολιάζει το πρακτορείο. Οι εκλογικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό μέχρι την Τρίτη.

«Τα exit polls δεν δημοσιεύθηκαν ούτε από τα ειδησεογραφικά κανάλια που ανακοίνωσαν ότι θα είχαν τις δικές τους δημοσκοπήσεις τη νύχτα των εκλογών», δήλωσε στο Politico ο πολιτικός αναλυτής, Λούτφι Ντερβίσι. «Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο γιατί συνέβη αυτό» προσθέτει.

Ένα μοναδικό exit poll που δημοσιεύθηκε από το Klan Kosova (ειδησεογραφικό κανάλι από το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο) και τον αγγλόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο Albanian Post, γνωστό για τις φιλοκυβερνητικές του απόψεις, δείχνει μια αποφασιστική νίκη των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με 51%, με τους Δημοκρατικούς του Σαλί Μπερίσα να υστερούν σημαντικά με 38%, συνεχίζει το Politico.

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM