LIVE!

«Είναι πραγματικά καλό μέρος για να δουλεύεις»: Πόσο κοστίζει τελικά η δυσαρέσκεια των εργαζομένων

«Είναι πραγματικά καλό μέρος για να δουλεύεις»: Πόσο κοστίζει τελικά η δυσαρέσκεια των εργαζομένων Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα εργαζομένους στην Ευρώπη δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το εργασιακό τους περιβάλλον, σύμφωνα με τη νέα Έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εργατικό Δυναμικό 2025 και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και σοβαρός επιχειρηματικός πονοκέφαλος.

Μόλις το 59% των Ευρωπαίων εργαζομένων συμφωνούν με τη φράση «λαμβάνοντας όλα υπόψη, θα έλεγα ότι είναι καλό μέρος για να δουλεύει κανείς». Το ποσοστό ποικίλλει έντονα ανά χώρα: από 75% στη Δανία και 73% στη Νορβηγία, πέφτει στο 47% στην Πολωνία, 44% στην Ελλάδα και μόλις 43% στην Ιταλία.

Η δυσαρέσκεια συνδέεται άμεσα με τη χαμηλότερη παραγωγικότητα, όπως καταδεικνύει η αντιστοιχία του δείκτη ικανοποίησης με το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας. Αλλά η επίδραση δεν περιορίζεται εκεί — αφορά άμεσα και τις σχέσεις της επιχείρησης με τους πελάτες της.

Όταν η εργασιακή εμπειρία επηρεάζει την εξυπηρέτηση πελατών

«Αν κερδίσεις έναν πελάτη, σου κοστίζει κάτι. Αν όμως τον χάσεις επειδή είχε κακή εμπειρία, αυτό είναι απώλεια χρημάτων», εξηγεί στο Euronews Business ο Λοράν Μιγιάν, επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών CX & EX της NTT.

Η ποιότητα της εξυπηρέτησης πελατών είναι αλληλένδετη με την εμπειρία και την εκπαίδευση του προσωπικού. Οι εταιρείες, λέει ο Μιγιάν, αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια το μεγάλο στοίχημα της διατήρησης έμπειρων εργαζομένων. Το κόστος για να εκπαιδευτεί κάποιος νέος, ώστε να φτάσει την αποδοτικότητα ενός παλιού, είναι μεγάλο — και η ενδιάμεση περίοδος προσαρμογής, πολύ συχνά, αρκεί για να δυσαρεστηθεί ο πελάτης.

Τα στοιχεία του LinkedIn δείχνουν ότι η επαγγελματική κινητικότητα στην Ευρώπη αυξάνεται σταθερά, με τη νέα γενιά να αλλάζει διπλάσιες δουλειές από ό,τι οι προηγούμενες. Οι συχνές αποχωρήσεις πλήττουν την απόδοση και προκαλούν εσωτερικές αναταράξεις που φτάνουν ως τον τελικό καταναλωτή.

«Η εμπειρία πελάτη (CX) δημιουργεί πίστη, κι αυτό είναι κλειδί για την ανάπτυξη. Είναι το πλεονέκτημα που μπορεί να σε ξεχωρίσει», σημειώνει ο Μιγιάν.

Τα εργαλεία που κάνουν τη διαφορά

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι υβριδικοί εργαζόμενοι — αυτοί δηλαδή που εργάζονται μέρος της εβδομάδας από το σπίτι — εμφανίζονται ως οι πιο σταθεροί στη δουλειά τους. Το 50% δηλώνουν ότι είναι «χαρούμενοι εκεί που βρίσκονται», έναντι 44% όσων εργάζονται μόνο από το γραφείο και 37% των αποκλειστικά απομακρυσμένων.

Γι’ αυτό και η επένδυση σε καλές υποδομές τηλεργασίας και ψηφιακά εργαλεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά κρίσιμος παράγοντας διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Μιγιάν υπογραμμίζει την έλευση της λεγόμενης agentic AI — μιας τεχνητής νοημοσύνης με «αυτονομία, λογική και προσαρμοστικότητα». Η νέα γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης δεν θα περιορίζεται σε στατικά σενάρια, όπως τα bots, αλλά θα έχει την ευελιξία να εξελίσσεται με τις ανάγκες της επιχείρησης.

«Έχουμε δει bots που ξεκίνησαν καλά, αλλά δεν μπορούσαν να εξελιχθούν. Οι επιχειρήσεις αλλάζουν διαρκώς. Χρειάζονται εργαλεία που μπορούν να ακολουθήσουν», λέει χαρακτηριστικά.

Καθώς οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να αυξήσουν τη διατήρηση εργαζομένων και να ενισχύσουν την εμπειρία πελατών, η σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους αποδεικνύεται πιο κρίσιμη από ποτέ. Διότι πίσω από κάθε καλή ή κακή εμπειρία του πελάτη, κρύβεται σχεδόν πάντα ένας (ευχαριστημένος ή όχι) εργαζόμενος.

Με πληροφορίες από Euronews


 

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM