Είμαστε οι ιδρυτές της Ben & Jerry's. Είμαστε επίσης περήφανοι που είμαστε Εβραίοι. Είναι μέρος του ποιοι είμαστε και πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε σε όλη μας τη ζωή. Καθώς η εταιρεία μας άρχισε να επεκτείνεται διεθνώς, το Ισραήλ ήταν μία από τις πρώτες υπερπόντιες αγορές μας. Ήμασταν τότε, και παραμένουμε σήμερα, υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ.

 

Είναι ωστόσο  δυνατόν να υποστηρίζουμε το Ισραήλ και ταυτόχρονα να αντιτασσόμαστε σε ορισμένες από τις πολιτικές του, όπως ακριβώς έχουμε αντιταχθεί σε πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της εταιρείας να τερματίσει τη δραστηριότητά της στα κατεχόμενα εδάφη, τα οποία η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, έχει θεωρήσει παράνομη κατοχή.

 

Το ότι υποστηρίζουμε την απόφαση της εταιρείας δεν αποτελεί αντίφαση ούτε αντισημιτισμό. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η πράξη αυτή μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ότι προάγει τις έννοιες της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικές αρχές του Ιουδαϊσμού.

 

Παρόλο που δεν έχουμε πλέον κανένα λειτουργικό έλεγχο της εταιρείας που ιδρύσαμε το 1978, είμαστε υπερήφανοι για την ενέργειά της και πιστεύουμε ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Κατά την άποψή μας, ο τερματισμός των πωλήσεων παγωτού στα κατεχόμενα εδάφη είναι μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει λάβει η εταιρεία στα 43 χρόνια της ιστορίας της. Ήταν ιδιαίτερα γενναίο εκ μέρους της εταιρείας. Παρόλο που αναμφίβολα γνώριζε ότι η αντίδραση θα ήταν γρήγορη και ισχυρή, η Ben & Jerry's έκανε το βήμα για να ευθυγραμμίσει τις επιχειρήσεις και τις λειτουργίες της με τις προοδευτικές αξίες της.

 

Το ότι υποστηρίζουμε την απόφαση της εταιρείας δεν αποτελεί αντίφαση ούτε αντισημιτισμό. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η πράξη αυτή μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ότι προάγει τις έννοιες της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικές αρχές του Ιουδαϊσμού.

 

Η Ben & Jerry's είναι μια εταιρεία που υποστηρίζει την ειρήνη. Εδώ και καιρό καλεί το Κογκρέσο να μειώσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Η Ben & Jerry's αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991. Αλλά δεν ήταν μόνο λόγια. Μια από τις πρώτες μας πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης, το 1988, ήταν η εισαγωγή του Peace Pop. Ήταν μέρος μιας προσπάθειας για την προώθηση της ιδέας της ανακατεύθυνσης του 1% των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών σε όλο τον κόσμο για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που προάγουν την ειρήνη. Βλέπουμε την πρόσφατη δράση της εταιρείας ως μέρος μιας παρόμοιας πορείας - όχι ως αντι-ισραηλινή, αλλά ως μέρος μιας μακράς ιστορίας υπέρ της ειρήνης.

 

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία διαχώρησε τα δημοκρατικά εδάφη του Ισραήλ από τα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ. Η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις εκτός των δημοκρατικών συνόρων του Ισραήλ δεν αποτελεί μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Η δήλωση της Ben & Jerry's δεν υποστήριξε το κίνημα "Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις".

 

Ως Εβραίοι υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ, απορρίπτουμε ριζικά την αντίληψη ότι είναι αντισημιτικό να αμφισβητεί κανείς τις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ.

 

Η δηλωθείσα απόφαση της εταιρείας να ευθυγραμμίσει πληρέστερα τις δραστηριότητές της με τις αξίες της δεν αποτελεί απόρριψη του Ισραήλ. Είναι απόρριψη της ισραηλινής πολιτικής, η οποία διαιωνίζει μια παράνομη κατοχή που αποτελεί εμπόδιο στην ειρήνη και παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού που ζει υπό κατοχή. Ως Εβραίοι υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ, απορρίπτουμε ριζικά την αντίληψη ότι είναι αντισημιτικό να αμφισβητεί κανείς τις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ.

 

Όταν φύγαμε από το τιμόνι της εταιρείας, υπογράψαμε στη συμφωνία εξαγοράς με την Unilever το 2000, μια μοναδική ρήτρα για το πώς να διοικείται η εταιρεία. Αυτή η ρήτρα είναι η μαγεία πίσω τόσο από τη συνεχιζόμενη ανεξαρτησία της Ben & Jerry όσο και από την επιτυχία της. Ως μέρος της συμφωνίας, η εταιρεία διατήρησε ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο με την ευθύνη να προστατεύει την ουσιαστική ακεραιότητα του εμπορικού σήματος της εταιρείας και να επιδιώκει την κοινωνική της αποστολή.

 

Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις είναι από τις πιο ισχυρές οντότητες στην κοινωνία. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες έχουν την ευθύνη να χρησιμοποιούν τη δύναμη και την επιρροή τους για την προώθηση του ευρύτερου κοινού καλού. Με την πάροδο των ετών, έχουμε επίσης καταλήξει να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πνευματική πτυχή στις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς υπάρχει και στη ζωή των ατόμων. Ό,τι δίνεις, παίρνεις. Ελπίζουμε ότι για την Ben & Jerry's, αυτό βρίσκεται στην καρδιά της επιχείρησης. Για εμάς, αυτό αντιπροσωπεύει αυτή η απόφαση, και γι' αυτό είμαστε υπερήφανοι που 43 χρόνια μετά την έναρξη ενός παγωτατζίδικου σε ένα ερειπωμένο βενζινάδικο στο Burlington, Vt., τα ονόματά μας εξακολουθούν να βρίσκονται στη συσκευασία.