ΔΝΤ: Πιθανή η χρεοκοπία της Ρωσίας- Επί τα χείρω προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

ΔΝΤ: Πιθανή η χρεοκοπία της Ρωσίας- Επί τα χείρω προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη Facebook Twitter
0

Ο πόλεμος στην Ουκρανία υποχρεώνει το ΔΝΤ να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ρωσίας.

Οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τον επόμενο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε μάλιστα ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».

Τέλος ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί. Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ