Το διεθνές αεροδρόμιο Schiphol μειώνει τις πτήσεις για να καταπολεμηθεί η ηχορύπανση

Το διεθνές αεροδρόμιο Schiphol μειώνει τις πτήσεις για να καταπολεμηθεί η ηχορύπανση Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Με στόχο τη μείωση της ηχορύπανσης στην Ολλανδία θα μειωθεί ο αριθμός των πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, κάτι όμως που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών.

Το πέμπτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης σκοπεύει να μειώσει κατά 9.100 τις πτήσεις μέσα στο καλοκαίρι του επόμενου έτους, ενώ απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί η μείωση περίπου 452.500 πτήσεων ετησίως.

Η συγκεκριμένη πολιτική εντάσσεται στο πλαίσιο για την καταπολέμηση της ηχορύπανσης στην τόσο πυκνοκατοικημένη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο όμως εντάσσεται και ένα επιπλέον σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την απαγόρευση απογειώσεων και προσγειώσεων αργά τη νύχτα, τη μείωση της πρόσβασης για ιδιωτικά αεροσκάφη και «φραγή» σε μοντέλα αεροπλάνων που προκαλούν περισσότερο απ’ τον συνήθη θόρυβο.

Από την πλευρά του αεροδρομίου ανακοινώθηκε ότι τα εν λόγω μέτρα έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Την ίδια ώρα όμως, αεροπορικές εταιρείες και αναλυτές προειδοποιούν ότι οι συγκεκριμένες περικοπές θα μπορούσαν να κλονίσουν την ολλανδική οικονομία και να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο διεθνές αεροδρόμιο Schiphol.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ολλανδία, για εμάς είναι αδιανόητο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Μπεν Σμιθ. Συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ολλανδική κυβέρνηση κάνει κάτι τέτοιο στο “στολίδι” του Schiphol και την KLM». Τόνισε επίσης, πως «η συρρίκνωση θα αποδειχθεί μεγάλο δώρο στους ανταγωνιστές μας όπως η Lufthansa και η British Airways». Ο ίδιος προειδοποίησε πως ο περιορισμός των πτήσεων θα μπορούσε επίσης να μετατοπίσει την κυκλοφορία σε άλλα αεροδρόμια, με την Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη ενδεχομένως να επωφελούνται.

Αντιδράσεις μετά την απόφαση του διεθνούς αεροδρομίου

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία JetBlue άρχισε από τον Αύγουστο να εκτελεί πτήσεις έκτος του συγκεκριμένου ολλανδικού κόμβου, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν έχει κάποια δέσμευση να εκτελέσει δρομολόγια εκεί το επόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για έναν από τους 24 αερομεταφορείς που δεν κατέχουν ιστορικά δικαιώματα, σύμφωνα με τον Ούγκο Τόμασεν, διευθύνοντα σύμβουλο της Airport Coordination Netherlands.

Η JetBlue πιέζει τις αρχές των ΗΠΑ να αντιδράσουν, καλώντας την Ουάσιγκτον να αποκλείσει την KLM από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. «Πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ολλανδίας έχουν υποχρέωση βάσει της ιστορικής «Συμφωνίας Ανοιχτών Ουρανών» να διασφαλίσουν ότι η JetBlue θα έχει συνεχή πρόσβαση στο μοναδικό βιώσιμο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα αεροδρόμια;

Το διεθνές αεροδρόμιο Schiphol μπορεί να είναι το πρώτο που προβαίνει σε μια τέτοια απόφαση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι κι άλλες κυβερνήσεις ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Πέρυσι, η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέβαλε 25 εκατομμύρια ευρώ ως πρόστιμα για ηχορύπανση που προκαλείται από την εναέρια κυκλοφορία γύρω από το αεροδρόμιο Zaventem στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM