Βρετανία: Σε ισχύ η καραντίνα για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα - Στις «κόκκινες» χώρες

Βρετανία: Σε ισχύ η καραντίνα για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα - Στις «κόκκινες» χώρες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Όσοι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα, όπως προανήγγειλε ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει εντός της ημέρας τις λίστες των «πράσινων» και «πορτοκαλί» χωρών από τις οποίες οι αφίξεις θα επιτρέπονται χωρίς καραντίνα - μεταξύ των οποίων θα είναι χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Παρά την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στις «κόκκινες χώρες» επειδή, όπως εξήγησε ο Σαπς, έχουν αντίστοιχα απαγορευθεί οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία προς την Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου. «Η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από τις 15 Ιουλίου», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών.

Στην κόκκινη λίστα θα περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής και ενδεχομένως η Ρωσία. Οι όποιες εξαιρέσεις θα ισχύσουν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται επίσης να αλλάξει η καθολική ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office για τα μη αναγκαία ταξίδια. 

Από τις 10 Ιουλίου, οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη Βρετανία από τουλάχιστον 50 χώρες -μεταξύ αυτών Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία- δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα, επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών της ώρας.

Οι νέες εξαιρέσεις συνεπάγονται πως οι πολίτες που φτάνουν στη Βρετανία από συγκεκριμένες χώρες, δε θα χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα - εκτός κι αν έχουν ήδη ταξιδέψει ή έχουν βρεθεί για διαμετακόμιση σε μη εξαιρούμενες χώρες τις προηγούμενες 14 ημέρες.

Όπως τόνισε ο Γκραντ Σαπς οι χώρες της λίστας «εξαιρέσεων» θα κατατάσσονται σε κατηγορία πράσινη ή πορτοκαλί, βάσει συστήματος αξιολόγησης που προκύπτει από την επιδημιολογική τους εικόνα.

Για τις «πορτοκαλί» χώρες -στις οποίες περιλαμβάνονται Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία- θα υπάρχουν σε ισχύ «αμοιβαίες ρυθμίσεις» που σημαίνει πως αντιστοίχως οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα κατά την άφιξή τους εκεί. 

Σύμφωνα με τον Σαρπς, η Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνεται στην «πορτοκαλί» λίστα καθώς «δεν έλαβε αντίστοιχη απόφαση για τους δικούς της περιορισμούς προς τους Βρετανούς ταξιδιώτες» - για τους οποίους, σημειωτέον, έως τις 15 Ιουλίου ισχύει 14ήμερη καραντίνα κατά την άφιξή τους στην ελληνική επικράτεια.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα με την Ελλάδα πριν από τις 15 Ιουλίου και αυτό είναι ένα ζήτημα της ίδιας της Ελλάδας», σημείωσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM