Όσοι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα, όπως προανήγγειλε ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

 

Η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει εντός της ημέρας τις λίστες των «πράσινων» και «πορτοκαλί» χωρών από τις οποίες οι αφίξεις θα επιτρέπονται χωρίς καραντίνα - μεταξύ των οποίων θα είναι χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

 

Παρά την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στις «κόκκινες χώρες» επειδή, όπως εξήγησε ο Σαπς, έχουν αντίστοιχα απαγορευθεί οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία προς την Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου. «Η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από τις 15 Ιουλίου», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών.

 

Στην κόκκινη λίστα θα περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής και ενδεχομένως η Ρωσία. Οι όποιες εξαιρέσεις θα ισχύσουν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται επίσης να αλλάξει η καθολική ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office για τα μη αναγκαία ταξίδια. 

 

Από τις 10 Ιουλίου, οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη Βρετανία από τουλάχιστον 50 χώρες -μεταξύ αυτών Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία- δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα, επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών της ώρας.

 

Οι νέες εξαιρέσεις συνεπάγονται πως οι πολίτες που φτάνουν στη Βρετανία από συγκεκριμένες χώρες, δε θα χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα - εκτός κι αν έχουν ήδη ταξιδέψει ή έχουν βρεθεί για διαμετακόμιση σε μη εξαιρούμενες χώρες τις προηγούμενες 14 ημέρες.

 

Όπως τόνισε ο Γκραντ Σαπς οι χώρες της λίστας «εξαιρέσεων» θα κατατάσσονται σε κατηγορία πράσινη ή πορτοκαλί, βάσει συστήματος αξιολόγησης που προκύπτει από την επιδημιολογική τους εικόνα.

 

Για τις «πορτοκαλί» χώρες -στις οποίες περιλαμβάνονται Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία- θα υπάρχουν σε ισχύ «αμοιβαίες ρυθμίσεις» που σημαίνει πως αντιστοίχως οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα κατά την άφιξή τους εκεί. 

 

Σύμφωνα με τον Σαρπς, η Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνεται στην «πορτοκαλί» λίστα καθώς «δεν έλαβε αντίστοιχη απόφαση για τους δικούς της περιορισμούς προς τους Βρετανούς ταξιδιώτες» - για τους οποίους, σημειωτέον, έως τις 15 Ιουλίου ισχύει 14ήμερη καραντίνα κατά την άφιξή τους στην ελληνική επικράτεια.

 

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα με την Ελλάδα πριν από τις 15 Ιουλίου και αυτό είναι ένα ζήτημα της ίδιας της Ελλάδας», σημείωσε ο ίδιος.

 

Με πληροφορίες από BBC