Χάκερ, που έχουν τη στήριξη του Κρεμλίνου, έχουν βάλει στο στόχαστρο οργανισμούς και εταιρείες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη Βρετανία.

 

Το Εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) ανακοίνωσε ότι φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητές είναι στόχοι της ομάδας χάκερ APT29, που θεωρεί ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως αποτελεί τμήμα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Στο στόχαστρό τους έχουν μπει αμερικανικοί, βρετανικοί και καναδικοί οργανισμοί που εμπλέκονται στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊό.

 

Το βρετανικό Κέντρο δεν διευκρίνισε αν κάποια από αυτές τις επιθέσεις ήταν επιτυχής, σε ό,τι αφορά την κλοπή φαρμακευτικών μυστικών, αν και τόνισε ότι καμία έρευνα για το εμβόλιο δεν τέθηκε σε κίνδυνο. Η ομάδα ΑΡΤ29 είναι δραστήρια εδώ και κάποια χρόνια, ενώ στην κοινότητα των χάκερ είναι γνωστή και ως «the Dukes» ή «Cozy Bear». Χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία και τεχνικές για να προσπαθήσει να κλέψει μυστικά, ενώ στο στόχαστρό της έχουν μπει κυβερνήσεις, think tanks και ο τομέας της ενέργειας.

 

Το NSCS εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιο (κατά 95%) ότι η APT29 είναι μέρος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η ομάδα έχει στοχεύσει οργανισμούς φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης και το NSCS εκτιμά ότι είναι υψηλή η πιθανότητα (80-90%) ότι αυτή η δραστηριότητα έχει ως στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για την έρευνα σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή την έρευνα για την Covid-19.

 

«Είναι απολύτως απαράδεκτο ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν βάλει στο στόχαστρο εκείνους που εργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ.

 

«Ενώ άλλοι ασχολούνται με τα εγωιστικά συμφέροντά τους με απερίσκεπτη συμπεριφορά, η Βρετανία και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν τη σκληρή δουλειά για την ανεύρεση εμβολίου και για την προστασία της παγκόσμιας υγείας», συμπλήρωσε ο Ράαμπ και κατέληξε: «Η Βρετανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει εκείνους που κάνουν τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις και θα εργαστούμε με τους συμμάχους μας για να λογοδοτήσουν οι δράστες».

 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters