Βρετανία: Αθωώθηκε μετά από 38 χρόνια φυλακής για φόνο που δεν διέπραξε

Βρετανία: Αθωώθηκε μετά από 38 χρόνια φυλακής για φόνο που δεν διέπραξε Facebook Twitter
Ο Πίτερ Σάλιβαν πέρασε 38 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε / Φωτ: Merseyside police
0

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εγκλεισμού, ο Πίτερ Σάλιβαν αθωώθηκε από το Εφετείο του Λονδίνου για τον φόνο της 21χρονης Νταϊάν Σίνταλ, έγκλημα που είχε διαπραχθεί το 1986 στο Μέρσεϊσαϊντ.

Από το 1987 μέχρι σήμερα, ο 68χρονος άνδρας εξέτιε ποινή για έναν φόνο που δεν είχε διαπράξει και θεωρείται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά λάθη της βρετανικής δικαιοσύνης.

Η Σίνταλ, που εργαζόταν ως μπαργούμαν, είχε βρεθεί νεκρή στο Μπέμπινγκτον τον Αύγουστο του 1986. Ο Σάλιβαν συνελήφθη έναν μήνα αργότερα και καταδικάστηκε σε ισόβια, με ελάχιστο χρόνο έκτισης τα 16 έτη. Ωστόσο παρέμεινε στη φυλακή επί 38 χρόνια.

Ο Σάλιβαν προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του από το 2008

Η πρώτη του προσπάθεια να ανατρέψει την καταδίκη του έγινε το 2008, χωρίς αποτέλεσμα. Το 2019, απέτυχε και η προσωπική του προσφυγή. Μόλις το 2021 η Επιτροπή Αναθεώρησης Ποινικών Υποθέσεων (CCRC) δέχθηκε να εξετάσει ξανά την υπόθεση, όταν νεότερη ανάλυση DNA από τον τόπο του εγκλήματος έδειξε πως το γενετικό υλικό δεν ανήκε στον Σάλιβαν.

Την Τρίτη, στο Εφετείο του Λονδίνου, οι δικηγόροι του παρουσίασαν τα νέα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν πως ο Σάλιβαν δεν ήταν ο δράστης. Οι εκπρόσωποι της Εισαγγελίας παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει «καμία αξιόπιστη βάση» για να αντιταχθούν στην αθώωσή του, καθώς τα ευρήματα DNA «υπονομεύουν θεμελιωδώς» την αρχική απόφαση.

Ο δικαστής Χόλροϊντ, μαζί με τους δικαστές Γκος και Μπράιαν, ακύρωσε την καταδίκη, δηλώνοντας πως ήταν «αναγκαίο και δίκαιο» να γίνει αποδεκτό το νέο αποδεικτικό υλικό. «Υπό το φως των στοιχείων αυτών, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί η καταδίκη ασφαλής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Σάλιβαν δάκρυσε όταν έμαθε για την αθωόσή του

Ο Σάλιβαν, που παρακολούθησε τη συνεδρίαση μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή του Γουέικφιλντ, λύγισε όταν άκουσε την απόφαση. Έσκυψε το κεφάλι, σταύρωσε τα χέρια και φάνηκε να βάζει το χέρι στο στόμα του δακρυσμένος. Μέλος της οικογένειάς του που ήταν παρόν στο ακροατήριο ξέσπασε επίσης σε κλάματα.

Η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ αναγνώρισε, με ανακοίνωσή της μετά την απόφαση, ότι κατά την αρχική έρευνα δεν υπήρχε πρόσβαση στα σημερινά δεδομένα DNA. Η επικεφαλής αξιωματικός Καρέν Τζόντριλ δήλωσε πως οι αρχές «έχουν δεσμευθεί να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους» για να ταυτοποιηθεί το άτομο στο οποίο ανήκει το γενετικό υλικό που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

«Οι σκέψεις μας παραμένουν με την οικογένεια και τους φίλους της Νταϊάν Σίνταλ, που εξακολουθούν να πενθούν και τώρα καλούνται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις αυτής της νέας εξέλιξης», ανέφερε. Σύμφωνα με την αστυνομία, το DNA δεν ταιριάζει με κανένα πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον της Νταϊάν, ούτε με τον αρραβωνιαστικό της. Θεωρείται «κρίσιμο στοιχείο» που ενδέχεται να συνδέει άμεσα τον δράστη με το σημείο του εγκλήματος.

Η αστυνομία έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος και πραγματοποιεί εκτενείς έρευνες για την ταυτοποίηση του γενετικού προφίλ, που δεν έχει βρεθεί στη βρετανική εθνική βάση δεδομένων DNA.

«Η δολοφονία της Νταϊάν είχε συγκλονίσει το Μπίρκενχεντ τότε, και απευθύνω έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει ή υποπτεύεται κάτι για την υπόθεση, όσος καιρός κι αν έχει περάσει, να έρθει σε επαφή με τις αρχές», δήλωσε η Τζόντριλ. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν κάτι και ότι αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι το κλειδί για να βρεθεί ο πραγματικός ένοχος.»

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM