Ένας άντρας στην ανατολική Κίνα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες εναντίον του για φόνο και ελευθερώθηκε μετά από 27 χρόνια.

 

Ο Zhang Yuhuan υποστήριξε ότι βασανίστηκε από την αστυνομία και αναγκάστηκε να ομολογήσει τη δολοφονία δύο νέων αγοριών το 1993.

 

Ήταν ο πιο μακροχρόνια έγκλειστος που καταδικάστηκε στην Κίνα χωρίς να έχει διαπράξει το έγκλημα, αφού έχει εκτίσει 9.778 ημέρες στη φυλακή της επαρχίας Jiangxi.

 

Οι εισαγγελείς που άνοιξαν εκ νέου την υπόθεση δήλωσαν ότι η ομολογία του είχε ασυνέπειες και δεν ταιριάζει με το αρχικό έγκλημα.

 

Πλάνα από τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης έδειξαν στον Zhang σε μία συναισθηματική επανένωση με την 83χρονη μητέρα του και την πρώην σύζυγό του μετά την απελευθέρωσή του την Τρίτη.

 

Με την πρώην σύζυγός του, Song Xiaonyu, με την οποία έχει δύο γιους, χώρισαν πριν από 11 χρόνια. Ωστόσο, εκείνη ποτέ δεν έπαψε να τον πιστεύει και να τον βοηθά.

 

«Κατενθουσιάστηκα όταν άκουσα την απόφαση του δικαστηρίου» είπε.

 

Ο Zhang είπε στο δικαστήριο ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα αποζημίωσης για παράνομη καταδίκη.

 

«Θα διαπραγματευτώ το ακριβές ποσό αποζημίωσης με τον πελάτη μου», δήλωσε ο δικηγόρος του Zhang, Wang Fei, στην China Daily.

 

«Σχεδιάζουμε επίσης να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που διέπραξαν δικαστικές παραβάσεις στην υπόθεση».

 

Η περιπέτεια του Zhang ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1993 όταν τα πτώματα δύο αγοριών ανακαλύφθηκαν σε μια δεξαμενή χωριού στο Jinxian, μια κομητεία του Nanchang, πρωτεύουσα του Jiangxi.

 

Ο Zhang ήταν γείτονας των θυμάτων και αναγνωρίστηκε ως ύποπτος.

 

Τον Ιανουάριο του 1995, ένα δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά αργότερα μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια κάθειρξη.

 

Ο ίδιος είπε ότι βασανίστηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων και συνέχισε να επιμένει στην αθωότητά του.

 

Παρ 'όλα αυτά, οι εκκλήσεις του ήταν ανεπιτυχείς.

 

Αλλά, τον Μάρτιο του 2019, ανώτατο δικαστήριο συμφώνησε να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση και τον Ιούλιο οι επαρχιακοί εισαγγελείς πρότειναν την αθώωσή του βάσει ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

 

Σε δήλωση, ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Tian Ganlin είπε: «Αφού εξετάσαμε το υλικό, αποφανθήκαμε ότι  δεν υπάρχουν άμεσα στοιχεία που να αποδεικνύουν την καταδίκη του Zhang. Γι 'αυτό δεχτήκαμε την πρόταση των εισαγγελέων και κηρύξαμε τον Zhang αθώο».

 

Ο δολοφόνος των δύο αγοριών το 1993 παραμένει άγνωστος.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr