Βραζιλία: Οι αρχές σταματούν την έκδοση διαβατηρίων λόγω έλλειψης χρημάτων

Βραζιλία: Οι αρχές σταματούν την έκδοση διαβατηρίων λόγω έλλειψης χρημάτων Facebook Twitter
0

Οι αρχές της Βραζιλίας ανέστειλαν επ' αόριστον την έκδοση νέων διαβατηρίων, λόγω έλλειψης χρημάτων, εν μέσω των δημοσιονομικών δυσχερειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συγκρούσεων για τον έλεγχο του κρατικού ταμείου.


Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοση των διαβατηρίων, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι τα κεφάλαια που είχαν διατεθεί από την Μπραζίλια για να καλυφθεί το κόστος της υπηρεσίας εξαντλήθηκαν. Δεν δόθηκε καμιά διευκρίνιση για το πότε θα ξαναρχίσουν να εκδίδονται διαβατήρια.


«Η απόφαση αυτή οφείλεται στην έλλειψη κεφαλαίων που είχαν διατεθεί για τον έλεγχο της μετανάστευσης και την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, στελέχη της οποίας δεν κρύβουν την οργή τους για τις κινήσεις της κυβέρνησης για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της και να περισταλεί η ανεξαρτησία της.


Το κόστος της αίτησης για την έκδοση διαβατηρίου στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής κυμαίνεται από τα 260 ρεάλ (67 ευρώ) για διάρκεια δέκα χρόνια, ως τα 350 ρεάλ (93 ευρώ) για να του παραδοθεί ταχύτερα. Τα έσοδα του δημοσίου από την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων μεταβιβάζονται σε έναν ειδικό λογαριασμό που καλύπτει εν μέρει το κόστος της υπηρεσίας.


Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ μειώνει τις κρατικές δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημόσιο έλλειμμα και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, όπως λέει.


Το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε σήμερα να προβλεφθεί δαπάνη επιπλέον 100 εκατομμυρίων χεάις για να καλυφθεί το κόστος της έκδοσης διαβατηρίων. Το υπουργείο κάλεσε τα μέλη του κοινοβουλίου να αντιμετωπίσουν το θέμα ως επείγον και να ψηφίσουν για αυτό το ταχύτερο, αν είναι εφικτό την επόμενη εβδομάδα.


Στο μεταξύ οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να ζητήσουν την έκδοση διαβατηρίων. Μπορούν εξάλλου να ταξιδεύουν στη γειτονική Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη χωρίς διαβατήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ