Ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα αεροσκάφη της παγκόσμιας αεροπλοΐας, το Airbus Beluga XL, έκανε πριν από λίγες ημέρες την πρώτη επιχειρησιακή του πτήση.

 

Το θηριώδες μεταγωγικό που πήρε το όνομά του (Beluga) λόγω της ομοιότητάς του με το συγκεκριμένο κητώδες, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ογκώδη εξαρτήματα αεροσκαφών.

 

Σε μἰα χρονική συγκυρία που τα τζάμπο επιβατικά αεροσκάφη, όπως τα Airbus A380 και Boeing 747, αποσύρονται, το Beluga XL, το πρώτο από τα έξι, θα είναι ένα από τα πιο θηριώδη αεροπλάνα που θα εξακολουθήσουν να πετούν.

 

 

 

Παρότι, τουλάχιστον ως μέσο μεταφοράς, δεν πρόκειται να το απολαύσει το ευρύ κοινό, το Beluga θα παίξει κομβικό ρόλο για την κατασκευή των επιβατικών αεροσκαφών με τα οποία θα ταξιδεύουμε τις επόμενες δεκαετίες. Το mega μεταγωγικό σχεδιάστηκε, άλλωστε, από την Airbus για να μεταφέρει τα εξαρτήματα αεροναυπηγικής μεταξύ των εγκαταστάσεων παραγωγής και τους σταθμούς τελικής συναρμολόγησής τους, στην Τουλούζη, το Αμβούργο και την Τιεντσίν.

 

Beluga XL: Στους αιθέρες η θηριώδης «ιπτάμενη φάλαινα» της Airbus
EPA

 

Beluga XL: Στους αιθέρες η θηριώδης «ιπτάμενη φάλαινα» της Airbus
EPA

 

To XL είναι ο διάδοχος του Beluga - ή Airbus A300-600ST - το οποίο πετά από το 1995. Μεταξύ των μετατροπών που έκαναν στο νεό μοντέλο οι σχεδιαστές και τεχνικοί της Airbus είναι πως το μεγάλωσαν κατά έξι μέτρα στο ύψος και 1 στο πλάτος, με αποτέλεσμα να μπορεί να μεταφέρει 30% μεγαλύτερο φορτίο, συνολικού βάρους 51 τόνων.

 

Beluga XL: Στους αιθέρες η θηριώδης «ιπτάμενη φάλαινα» της Airbus
EPA

 

Τον Ιούλιο του 2018, το πελώριο μεταγωγικό της Airbus είχε κάνει επιτυχώς την πρώτη δοκιμαστική του πτήση και είχε καταχειροκροτηθεί από ένα κοινό περίπου 10.000 ατόμων - κυρίως εργαζομένων και υπεργολάβων του ευρωπαϊκού κολοσσού αεροναυπηγικής - κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Τουλούζης.

 

Με πληροφορίες από CNN