Βέλγιο: Υπουργός προτείνει οι έμποροι ναρκωτικών να καταβάλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης

Βέλγιο: Υπουργός προτείνει οι έμποροι ναρκωτικών να καταβάλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης Facebook Twitter
Η Eléonore Simonet/ Φωτογραφία: X
0

Η υπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Βελγίου πρότεινε σήμερα οι έμποροι ναρκωτικών να συμμετέχουν στην οικονομική ζωή της χώρας καταβάλλοντας εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

«Με αυτή την προσέγγιση, πλήττω τους εγκληματίες εκεί που πονάνε περισσότερο: στο πορτοφόλι τους», ανέφερε η Eléonore Simonet σε σχετική ανακοίνωση.

Η ιδέα της υπουργού προβλέπει ότι, αν συνταχθεί κατηγορητήριο ή εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, το ινστιτούτο που διαχειρίζεται τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων (Inasti) θα μπορεί να εγγράφει αυτόματα τους εμπόρους ναρκωτικών στα μητρώα του και να απαιτεί την καταβολή εισφορών, ακόμη και αναδρομικά. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι δεν θα έχουν δικαίωμα σε παροχές όπως επίδομα ανεργίας, στεγαστικό ή φοιτητικό επίδομα.

«Απαιτούνται σαφείς οικονομικές συνέπειες για όσους ασκούν παράνομες δραστηριότητες», τόνισε η Simonet. Η πρότασή της περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το υπουργείο επισημαίνει πως πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος μεταφοράς πληροφοριών από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές στο Inasti, χωρίς όμως να απαιτείται αλλαγή στη νομοθεσία.

«Δεν νομιμοποιούμε τη δραστηριότητά τους»

Σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα του 1967, αυτοαπασχολούμενοι θεωρούνται όσοι ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς σύμβαση εργασίας, χωρίς να ορίζεται αν η δραστηριότητα αυτή πρέπει να είναι νόμιμη.

Το μέτρο δεν στοχεύει στην προώθηση της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων πέραν των ποινικών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου. «Στόχος μας είναι να πατάξουμε την ατιμωρησία, υποχρεώνοντας τους εγκληματίες να πληρώνουν εισφορές, όχι να νομιμοποιήσουμε τη δραστηριότητά τους», πρόσθεσε.

Το λιμάνι της Αμβέρσας αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη. Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Βελγίου, αν και οι ενώσεις αστυνομικών και οι δικαστές επισημαίνουν την έλλειψη πόρων για την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων που δρουν στη χώρα.

Με πληροφορίες από La Libre

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM