Βαρύ πρόστιμο σε δύο Γαλλίδες για τα fake news ότι η Μπριζίτ Μακρόν ήταν τρανς

Βαρύ πρόστιμο σε δύο Γαλλίδες για τα fake news ότι η Μπριζίτ Μακρόν ήταν τρανς Facebook Twitter
0

Δύο Γαλλίδες που είχαν διαδώσει στο διαδίκτυο τη φήμη ότι η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας, η Μπριζίτ Μακρόν, ήταν τρανς γυναίκα -ένα fake news που έγινε viral σε ακροδεξιούς κύκλους στις ΗΠΑ- καταδικάστηκαν σήμερα από δικαστήριο στο Παρίσι για δυσφήμιση.

Οι δύο γυναίκες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ με αναστολή, καθώς και να καταβάλουν αποζημίωση 8.000 ευρώ στην Μπριζίτ Μακρόν και 5.000 ευρώ στον αδελφό της, τον Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, που είχαν προσφύγει εναντίον τους.

Η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ούτε εμφανίστηκε κατά την ανακοίνωση των ποινών.

Το δικαστήριο ερεύνησε τον ψευδή ισχυρισμό, ο οποίος αναδημοσιευόταν σε social media και περιθωριακές ιστοσελίδες μετά την εκλογή του Μακρόν το 2017, ότι η Μπριζίτ Τρονιέ (όπως είναι το πατρώνυμό της) δεν υπήρξε ποτέ και ότι υποτίθεται πως ο Ζαν-Μισέλ Τρονιέ πήρε αυτό το όνομα μετά από φυλομετάβαση.

Οι δύο γυναίκες συνέβαλαν στη διάδοση της φήμης το 2021, μέσω μιας τετράωρης «συνέντευξης» που προβλήθηκε από το κανάλι της μίας στο YouTube. Σε αυτήν, η Αμαντίν Ρουά, που δηλώνει «μέντιουμ», ρωτούσε την Νατάσα Ρεΐ, «ανεξάρτητη, αυτοδίδακτη δημοσιογράφο» πώς ανακάλυψε αυτήν την «απάτη» και το «κρατικό ψέμα».

Η Νατάσα Ρεΐ ασθενεί και δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, ενώ δεν έγινε δεκτό ούτε το αίτημά της για αναβολή. Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη και ένα μέρος του ακροατηρίου αναγκάστηκε να μείνει έξω από αυτήν.

Σε αυτήν την τετράωρη συνέντευξη, οι δύο γυναίκες έδειξαν φωτογραφίες της Μπριζίτ Μακρόν και της οικογένειάς της, αναφέρθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποτίθεται ότι υποβλήθηκε, ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι η μητέρα των τριών παιδιών της και έδωσαν προσωπικές πληροφορίες για τον αδελφό της.

Η Μπριζίτ Μακρόν προσέφυγε εναντίον τους για δυσφήμιση τον Ιανουάριο του 2022.

Πολλές πολιτικοί σε όλον τον κόσμο έχουν πέσει θύματα ψευδών ειδήσεων τρανσφοβικού χαρακτήρα, όπως η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM