Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Τον Ιούνιο, δεκαπέντε νεοναζί ντυμένοι στα μαύρα, με μάσκες και γυαλιά ηλίου, εμφανίστηκαν σε βίντεο στο Telegram μπροστά από το δημαρχείο του Λονδίνου στον Καναδά. Ομαδικά φώναζαν συνθήματα όπως «Μαζικές απελάσεις τώρα» και «Όχι άλλο αίμα για το Ισραήλ», ενώ κρατούσαν πανό με τα ίδια μηνύματα — μια ένδειξη της εμφάνισης ενός παγκόσμιου ακροδεξιού κινήματος.

Αυτές οι ομάδες, γνωστές ως neo‑ναζιστικά «active club», λειτουργούν ως γυμναστήρια και ομάδες μεικτών πολεμικών τεχνών (MMA), φέρνοντας το πρότυπο των νεοναζί αγωνιστικών συλλόγων πέρα από τις ΗΠΑ προς τον Καναδά, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Έρευνα του Global Project Against Hate and Extremism (GPAHE) αποκαλύπτει ότι από το 2023 και μετά έχουν εμφανιστεί κεφάλαια αυτών των club σε χώρες όπως η Σουηδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, αλλά και στη Λατινική Αμερική (Χιλή, Κολομβία). Πλέον λειτουργούν σε 27 χώρες, ενώ νέες “νεολαιίστικες” δομές εμπνέονται από την οργάνωση της νεολαίας του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

Το πρότυπο των Active Club οφείλεται στον Rob Rundo, γνωστό νεοναζί από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος παραδέχτηκε ενοχή για συνωμοσία σε ταραχές κατά την πολιτική συγκέντρωση “Unite the Right” το 2017. Αρχίζοντας με την οργάνωση Rise Above Movement, προώθησε το μοντέλο ανεξάρτητων τοπικών συλλόγων αυτοάμυνας — μια δομή που σήμερα έχει βρει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Οι ομάδες αυτές συνδέονται διαδικτυακά μέσω λογαριασμών στο Telegram και αλληλοπροωθούνται ως μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου λευκής υπεροχής. Μάλιστα, δημοφιλή είναι τα σχόλια για τον Thomas Sewell, έναν Αυστραλό νεοναζί που διοργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες MMA και παροτρύνει την κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση των νέων.

Αυτές οι ομάδες χρησιμοποιούν την εκπαίδευση σε μάχες ως μέσο στρατολόγησης και χειραγώγησης — δημιουργώντας σύγχρονους «brown‑shirts» για τον ακροδεξιό αγώνα. Ομάδες όπως το Patriot Front στις ΗΠΑ έχουν συγχωνευτεί ή συνεργαστεί με Active Clubs, με κοινές προπονήσεις και προπαγανδιστικές δράσεις.

Αυτή η δυναμική παγκοσμιοποίησης των νεοναζιστικών συλλόγων εγείρει ανησυχίες για την εξάπλωση βίας και εξτρεμισμού, αλλά και για το πώς νεαρά άτομα στρατολογούνται σε ένα τοξικό ακροδεξιό ιδεολογικό πλαίσιο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM