Ανησυχία στη Μέση Ανατολή: «Ο πόλεμος κινδυνεύει να εξαπλωθεί και εκτός» λέει το Ιράν

Ανησυχία στη Μέση Ανατολή: «Ο πόλεμος κινδυνεύει να εξαπλωθεί και εκτός» λέει το Ιράν Facebook Twitter
Φωτογραφία: Twitter
0

Για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός της Μέσης Ανατολής, όπου το Ισραήλ αντιμετωπίζει κινήματα που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, προειδοποίησε το Ιράν.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί, οι επιβλαβείς επιπτώσεις του δεν θα περιοριστούν μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί σε ομιλία που μεταδόθηκε στην ιρανική τηλεόραση.

«Η ανασφάλεια και η αστάθεια μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές, ακόμα και σε πολύ μακρινές», πρόσθεσε ο Αραγκτσί, η χώρα του οποίου έχει γίνει στόχος ισραηλινών επιδρομών.

Ορκισμένος εχθρός του Ιράν, το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο κινήματα που συμμάχησαν με την Τεχεράνη, η οποία επίσης υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός σε αυτά τα δύο μέτωπα.

Στις 26 Οκτωβρίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα σε στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ιράν, ως αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν να μην προβεί σε αντίποινα για την επίθεσή του, ενώ η Τεχεράνη υποσχέθηκε να απαντήσει.

Την Πέμπτη, ο Αλί Λαριτζάνι, σύμβουλος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατου ηγέτη του Ιράν, είπε ότι το Ιράν θα πρέπει να αποφύγει να αντιδράσει «ενστικτωδώς» εναντίον του Ισραήλ μετά τα πλήγματα της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου «να μην πέσει στην παγίδα» που του έστησε το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε την Κυριακή ότι μια πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των συμμάχων της Τεχεράνης και του Ισραήλ θα μπορούσε να επηρεάσει την απάντηση της χώρας του στα ισραηλινά χτυπήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM