Ανησυχία στη Μέση Ανατολή: «Ο πόλεμος κινδυνεύει να εξαπλωθεί και εκτός» λέει το Ιράν

Ανησυχία στη Μέση Ανατολή: «Ο πόλεμος κινδυνεύει να εξαπλωθεί και εκτός» λέει το Ιράν Facebook Twitter
Φωτογραφία: Twitter
0

Για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός της Μέσης Ανατολής, όπου το Ισραήλ αντιμετωπίζει κινήματα που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, προειδοποίησε το Ιράν.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί, οι επιβλαβείς επιπτώσεις του δεν θα περιοριστούν μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί σε ομιλία που μεταδόθηκε στην ιρανική τηλεόραση.

«Η ανασφάλεια και η αστάθεια μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές, ακόμα και σε πολύ μακρινές», πρόσθεσε ο Αραγκτσί, η χώρα του οποίου έχει γίνει στόχος ισραηλινών επιδρομών.

Ορκισμένος εχθρός του Ιράν, το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο κινήματα που συμμάχησαν με την Τεχεράνη, η οποία επίσης υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός σε αυτά τα δύο μέτωπα.

Στις 26 Οκτωβρίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα σε στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ιράν, ως αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν να μην προβεί σε αντίποινα για την επίθεσή του, ενώ η Τεχεράνη υποσχέθηκε να απαντήσει.

Την Πέμπτη, ο Αλί Λαριτζάνι, σύμβουλος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατου ηγέτη του Ιράν, είπε ότι το Ιράν θα πρέπει να αποφύγει να αντιδράσει «ενστικτωδώς» εναντίον του Ισραήλ μετά τα πλήγματα της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου «να μην πέσει στην παγίδα» που του έστησε το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε την Κυριακή ότι μια πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των συμμάχων της Τεχεράνης και του Ισραήλ θα μπορούσε να επηρεάσει την απάντηση της χώρας του στα ισραηλινά χτυπήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM