ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΗΠΑ: «Το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Τραμπ» λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: «Το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Τραμπ» λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης Facebook Twitter
0

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς ανέφερε ότι το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας.

«Οι κατηγορίες που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) αποκαλύπτουν τις συνεχιζόμενες θρασύδειλες προσπάθειες του Ιράν να στοχοποιήσει πολίτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του FBI για άλλη υπόθεση, ένας 51χρονος από το Ιράν, με αφγανική υπηκοότητα, δήλωσε ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, του δόθηκε εντολή από το Ιράν να παρουσιάσει και να εκτελέσει σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ. Οι ερευνητές θεωρούν αξιόπιστο τον ισχυρισμό.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σχετικά με πραγματικές και συγκεκριμένες απειλές από το Ιράν για τη δολοφονία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του 51χρονου και άλλων δύο ανδρών οι οποίοι κατηγορούνται επίσης για σχέδιο δολοφονίας ενός ιρανού αντιφρονούντα. Σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

«Υπάρχουν λίγοι παράγοντες στον κόσμο που αντιπροσωπεύουν τόσο σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όπως το Ιράν», προειδοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. «Δεν θα ανεχτούμε τις προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να θέσει σε κίνδυνο αμερικανούς πολίτες και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Στην προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το 2020, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί εξαπολύοντας επίθεση με drone στη Βαγδάτη, κατ’ εντολή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από έναν εκ των κατηγορουμένων, τον Φαρχάντ Σακερί, να εστιάσει στην παρακολούθηση και τελικά στην εκτέλεση του Τραμπ. Ο Σακερί παραμένει ελεύθερος στο Ιράν, όπως ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενοι είναι και δύο Νεοϋορκέζοι, ο Καρλάιλ Ριβέρα και ο Τζόναθαν Λάουντχολτ, για φόνο επί πληρωμή και συνωμοσία.

Οι Ριβέρα και ο Λάουντχολτ διατάχθηκαν να κρατηθούν μέχρι τη δίκη την προσεχή Πέμπτη. Ο Σακερί πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Ιράν και αναζητείται.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ όσο και ο Διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες απειλές από την ιρανική κυβέρνηση εναντίον ατόμων στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΕΙΝ

Διεθνή / Αρχεία του FBI αποκαλύπτουν στενές σχέσεις του Έπσταϊν με τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και τον Ντέιβιντ Μπλέιν

Οι διάσημοι ταχυδακτυλουργοί Ντέιβιντ Μπλέιν και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είχαν στενές σχέσεις με τον Τζέφρι Έπσταϊν σύμφωνα με αρχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
THE LIFO TEAM
Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM
NATO ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει τη Ρωσία

Από τις ελλείψεις σε πυρομαχικά μέχρι την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ναυτικών δυνάμεων, η συμμαχία φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από το να είναι πραγματικά έτοιμη για πόλεμο
THE LIFO TEAM