ΗΠΑ: «Το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Τραμπ» λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: «Το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Τραμπ» λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης Facebook Twitter
0

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς ανέφερε ότι το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας.

«Οι κατηγορίες που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) αποκαλύπτουν τις συνεχιζόμενες θρασύδειλες προσπάθειες του Ιράν να στοχοποιήσει πολίτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του FBI για άλλη υπόθεση, ένας 51χρονος από το Ιράν, με αφγανική υπηκοότητα, δήλωσε ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, του δόθηκε εντολή από το Ιράν να παρουσιάσει και να εκτελέσει σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ. Οι ερευνητές θεωρούν αξιόπιστο τον ισχυρισμό.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σχετικά με πραγματικές και συγκεκριμένες απειλές από το Ιράν για τη δολοφονία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του 51χρονου και άλλων δύο ανδρών οι οποίοι κατηγορούνται επίσης για σχέδιο δολοφονίας ενός ιρανού αντιφρονούντα. Σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

«Υπάρχουν λίγοι παράγοντες στον κόσμο που αντιπροσωπεύουν τόσο σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όπως το Ιράν», προειδοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. «Δεν θα ανεχτούμε τις προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να θέσει σε κίνδυνο αμερικανούς πολίτες και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Στην προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το 2020, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί εξαπολύοντας επίθεση με drone στη Βαγδάτη, κατ’ εντολή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από έναν εκ των κατηγορουμένων, τον Φαρχάντ Σακερί, να εστιάσει στην παρακολούθηση και τελικά στην εκτέλεση του Τραμπ. Ο Σακερί παραμένει ελεύθερος στο Ιράν, όπως ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενοι είναι και δύο Νεοϋορκέζοι, ο Καρλάιλ Ριβέρα και ο Τζόναθαν Λάουντχολτ, για φόνο επί πληρωμή και συνωμοσία.

Οι Ριβέρα και ο Λάουντχολτ διατάχθηκαν να κρατηθούν μέχρι τη δίκη την προσεχή Πέμπτη. Ο Σακερί πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Ιράν και αναζητείται.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ όσο και ο Διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες απειλές από την ιρανική κυβέρνηση εναντίον ατόμων στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM
Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Διεθνή / Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Αυτή η εβδομάδα για το Πεκίνο είναι μια ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής, πολιτικής, και οικονομικής ισχύος, καθώς και της ικανότητας του να προσφέρει εναλλακτικές σε μια απρόβλεπτη εποχή
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Η Χαμάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Μοχάμεντ Σινουάρ, αλλά συμπεριέλαβε τη φωτογραφία του μαζί με εκείνες άλλων ηγετών του κινήματος που χαρακτηρίστηκαν «μάρτυρες»
LIFO NEWSROOM
Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Διεθνή / Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Περισσότερα από 130.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα στο Μεξικό - Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα από συγγενείς, φίλους αγνοουμένων, καθώς και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM