ΗΠΑ: «Το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Τραμπ» λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: «Το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Τραμπ» λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης Facebook Twitter
0

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς ανέφερε ότι το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και λίγες ημέρες επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας.

«Οι κατηγορίες που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) αποκαλύπτουν τις συνεχιζόμενες θρασύδειλες προσπάθειες του Ιράν να στοχοποιήσει πολίτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του FBI για άλλη υπόθεση, ένας 51χρονος από το Ιράν, με αφγανική υπηκοότητα, δήλωσε ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, του δόθηκε εντολή από το Ιράν να παρουσιάσει και να εκτελέσει σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ. Οι ερευνητές θεωρούν αξιόπιστο τον ισχυρισμό.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σχετικά με πραγματικές και συγκεκριμένες απειλές από το Ιράν για τη δολοφονία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του 51χρονου και άλλων δύο ανδρών οι οποίοι κατηγορούνται επίσης για σχέδιο δολοφονίας ενός ιρανού αντιφρονούντα. Σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

«Υπάρχουν λίγοι παράγοντες στον κόσμο που αντιπροσωπεύουν τόσο σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όπως το Ιράν», προειδοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. «Δεν θα ανεχτούμε τις προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να θέσει σε κίνδυνο αμερικανούς πολίτες και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Στην προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το 2020, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί εξαπολύοντας επίθεση με drone στη Βαγδάτη, κατ’ εντολή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από έναν εκ των κατηγορουμένων, τον Φαρχάντ Σακερί, να εστιάσει στην παρακολούθηση και τελικά στην εκτέλεση του Τραμπ. Ο Σακερί παραμένει ελεύθερος στο Ιράν, όπως ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενοι είναι και δύο Νεοϋορκέζοι, ο Καρλάιλ Ριβέρα και ο Τζόναθαν Λάουντχολτ, για φόνο επί πληρωμή και συνωμοσία.

Οι Ριβέρα και ο Λάουντχολτ διατάχθηκαν να κρατηθούν μέχρι τη δίκη την προσεχή Πέμπτη. Ο Σακερί πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Ιράν και αναζητείται.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ όσο και ο Διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες απειλές από την ιρανική κυβέρνηση εναντίον ατόμων στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM