Το Άμστερνταμ απαγορεύει διαδηλώσεις μετά από επιθέσεις «αντισημιτικών ταγμάτων» σε Ισραηλινούς φιλάθλους

Το Άμστερνταμ απαγορεύει διαδηλώσεις μετά από επιθέσεις «αντισημιτικών ταγμάτων» σε Ισραηλινούς φιλάθλους Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η πόλη του Άμστερνταμ απαγόρευσε τις διαδηλώσεις για τρεις ημέρες, μετά από βίαιες επιθέσεις εναντίον υποστηρικτών της ισραηλινής ομάδας Μακάμπι από αυτό που η δήμαρχος της πόλης, Φέμκε Χάλσεμα, χαρακτήρισε «αντισημιτικά τάγματα εφόδου». Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει πολλούς φιλάθλους.

Η δήμαρχος Χάλσεμα δήλωσε ότι οι οπαδοί της Μακάμπι δέχθηκαν επιθέσεις, υβριστικά σχόλια και ρίψεις πυροτεχνημάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, με τις δυνάμεις καταστολής να επεμβαίνουν για να τους προστατεύσουν και να τους συνοδεύσουν σε ξενοδοχεία. Τουλάχιστον πέντε άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για περίθαλψη.

Οι αρχές της πόλης προχώρησαν στην απαγόρευση των διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο και παραχώρησαν στην αστυνομία έκτακτες εξουσίες για ελέγχους σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ταραχών που φέρνουν στην επιφάνεια την οργή για τη σύγκρουση Γάζας-Ισραήλ.

Η Χάλσεμα ανέφερε ότι η αστυνομία αιφνιδιάστηκε, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν είχαν επισημάνει τον αγώνα με τον Άγιαξ, μια ομάδα παραδοσιακά συνδεδεμένη με την εβραϊκή κοινότητα, ως υψηλού κινδύνου. «Αντισημιτικά τάγματα εφόδου» κατάφεραν να ξεφύγουν από δύναμη περίπου 200 αστυνομικών, πρόσθεσε η δήμαρχος.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενισχυθεί, ενώ το Σάββατο προγραμματίζεται τελετή στο εβραϊκό μνημείο της πόλης. Την Πέμπτη, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων, του ναζιστικού πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία, στις 9-10 Νοεμβρίου 1938.

«86 χρόνια μετά το ξέσπασμα της αντισημιτικής βίας στη Γερμανία του 1938, οι Εβραίοι γίνονται στόχος επιθέσεων στα σπίτια τους και στους δρόμους της Ευρώπης, εκεί όπου οι Ισλαμιστές τρομοκράτες και οι οπαδοί τους απειλούν τις αξίες της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Αξίες τις οποίες η Ευρώπη οφείλει να προστατεύσει», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.

Σημειώνεται πως η αστυνομία του Άμστερνταμ, νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε ότι διερευνά πιθανή κατάσταση ομηρίας μετά τα βίαια επεισόδια το βράδυ της Πέμπτης. Οι τοπικές αρχές και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφεραν ότι δέκα Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, με μέλη του προξενείου να αναζητούν αυτή τη στιγμή νοσοκομεία, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ, ΧΑΜΕΝΕΪ, ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Από αουτσάιντερ ανώτατος ηγέτης του Ιράν - Η άνοδος μετά από έναν «πόλεμο» διαδοχής

Μετά από έναν ακήρυκτο «πόλεμο» διαδοχής, ανέλαβε την κορυφή της εξουσίας, επιβάλλοντας την ενότητα του ιρανικού κατεστημένου, ενώ ο ίδιος παραμένει ακόμη άφαντος στο κοινό.
THE LIFO TEAM