Αμερικανικό τελεσίγραφο στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400: «Ξεχάστε τα F-35»

Αμερικανικό τελεσίγραφο στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400: «Ξεχάστε τα F-35» Facebook Twitter
EPA
0

Εξοπλιστικό τελεσίγραφο έθεσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, ώστε να ακυρώσει την παραγγελία ρωσικών S-400, όπως μεταδίδει η Hurriyet.


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, επιτροπή εξοπλισμών που ταξίδεψε στις ΗΠΑ πληροφορήθηκε πως αν υλοποιηθεί η αγορά των τεσσάρων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumph από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν θα διαθέσουν στην Τουρκία μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς.

Ειδικοί αναλυτές θέλουν την Άγκυρα να υποκύπτει στις πιέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η τουρκική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τελικά την αγορά αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζουν την συμφωνία με τις ΗΠΑ ως «τελειωμένη» ενώ και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε την Παρασκευή πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τους Patriot.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει τώρα πως τα συστήματα των S-400, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ. «Διατηρούμε το στόχο μας για την ανάπτυξη ενός συστήματος συμβατού με το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργικός εκπρόσωπος.

Οι πρώτοι S-400 Triumph αναμένονταν να παραδοθούν στην Τουρκία στις αρχές του 2020 αλλά η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη να επιταχύνει την παράδοση εν μέσω της αβεβαιότητας για την ισχύ της συμφωνίας.

Με πληροφορίες από Hurriyet

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ