Δύο πρώην πρόεδροι της Αιγύπτου εμφανίστηκαν στην ίδια αίθουσα δικαστηρίου, στο Κάιρο. Ο Χόσνι Μουμπάρακ κατέθεσε σε μία από τις δίκες με κατηγορούμενο τον Μοχάμεντ Μόρσι.

 

Ο Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό το 2013. Το 2012 υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν τρεις δεκαετίες. 

 

Ο Μόρσι βρίσκεται στη φυλακή και αντιμετωπίζει μια σειρά από κατηγορίες που εξετάζονται σε διάφορες δίκες. 

 

Η συγκεκριμένη δίκη αφορά τη μαζική απόδραση από τις αιγυπτιακές φυλακές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.

 

Ο Μόρσι και άλλοι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων κατηγορούνται πως οργάνωσαν τις αποδράσεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο δραπέτευσαν έως και 20.000 κρατούμενοι.

 

Στους συνολικά 27 κατηγορούμενους ,εκτός από τον Μόρσι και μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, περιλαμβάνονται και στελέχη της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. 

 

Ο 90χρονος Μουμπάρακ αρνήθηκε να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις του δικαστηρίου, λέγοντας πως χρειάζεται άδεια από τον πρόεδρο Αμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και τον στρατό για να κάνει κάτι τέτοιο. 

 

Ο δικηγόρος του Μουμπάρακ είπε στο Ποινικό Δικαστήριο του Καΐρου πως ο πρώην πρόεδρος ήταν μέλος του στρατού και χρειάζεται άδεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις για να εμφανιστεί στο δικαστήριο. 

 

Νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Μουμπάρακ δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο σε προηγούμενη συνεδρίαση της δίκης. 

 

Με πληροφορίες από Daily Sabah