Άφησε 2 εκατ. ευρώ στο χωριό που έκρυψε την οικογένειά του από τους Ναζί

Άφησε 2 εκατ. ευρώ στο χωριό που έκρυψε την οικογένειά του από τους Ναζί Facebook Twitter
Φωτογραφία: Office Tourisme Haut Lignon
0

Ένας Αυστριακός που κατάφερε να διαφύγει από τους Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο γαλλικό χωριό που έκρυψε για χρόνια εκείνον και την οικογένειά του. 

Ο Eric Schwam, πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 25 Δεκεμβρίου. Η επιθυμία του, για τη δωρεά του ποσού στο χωριό Le Chambon-sur-Lignon, συμπεριλήφθηκε στη διαθήκη του. Το χωριό βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη νοτιοδυτική Γαλλία και κατοικείται ιστορικά από μία μεγάλη προτεσταντική κοινότητα, γνωστή για την παροχή καταφυγίου σε όσους το έχουν ανάγκη.

«Είναι μεγάλο ποσό για το χωριό», ανέφερε ο δήμαρχος Jean-Michel Eyraud. 

Ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει για το ποσό, ωστόσο ο προκάτοχός του ανέφερε σε τοπική ιστοσελίδα πως είχε συναντηθεί με τον Schwam και τη σύζυγό του δύο φορές για να συζητήσουν τη δωρεά και αποκάλυψε πως ήταν γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Ο Schwam και η οικογένεια του έφτασαν στο χωριό το 1943 και κρύφτηκαν σε ένα σχολείο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παρέμειναν στο Le Chambon-sur-Lignon έως το 1950. 

Αργότερα σπούδασε φαρμακευτική και παντρεύτηκε μία καθολική γυναίκα από την περιοχή. Ο Eyraud ανέφερε πως ο Schwam ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τους νέους, με τη μορφή υποτροφιών. 

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου περίπου 2.500 Εβραίοι βρήκαν καταφύγιο στο Le Chambon-sur-Lignon. Στους κατοίκους του αναγνωρίστηκαν ως «Δίκαιοι των Εθνών». Πρόκειται για τον τιμητικό τίτλο που απονέμεται από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος, εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ, σε μη-Εβραίους, που κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν τις ζωές χιλιάδων Εβραίων. 


Κατά το πέρασμα των αιώνων, το χωριό δέχτηκε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που υπέστησαν θρησκευτικές ή πολιτικές διώξεις, από ιερείς που κρυβόταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης έως τους Ισπανούς δημοκρατικούς κατά την περίοδο του ισπανικού εμφυλίου, και πιο πρόσφατα μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και Αφρική. 

 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Διεθνή / Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση, μετά τη διάγνωση με καρκίνο, στις 15 Ιουνίου - Σε ποια εκδήλωση του καλοκαιριού υπάρχει πιθανότητα να παραβρεθεί;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Με αγωνία παρακολουθεί η βασίλισσα την εξέλιξη των ιπποδρομιών από το royal box - Η τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ είναι γνωστή ως «Ladies Day»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βραζιλία: Πρόταση νόμου καταδικάζει σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης τα θύματα βιασμού απ' τους βιαστές τους

Διεθνή / Βραζιλία: Πρόταση νόμου μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης απ' τους βιαστές τους

Νέος προτεινόμενος νόμος στη Βραζιλία μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού που προχωράνε σε εκτρώσεις σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκιση από τους βιαστές τους.
NEWSROOM