Πομπέο: Εξετάζονται κυρώσεις για τις συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ- «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» απαντά η Κίνα

Πομπέο: Εξετάζονται κυρώσεις για τις συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ- «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» απαντά η Κίνα Facebook Twitter
Πομπέο: Εξετάζονται κυρώσεις για τις συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ- «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» απαντά η Κίνα (EPA)
0

Η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στη σύλληψη περισσότερων από 50 ατόμων στο Χονγκ Κονγκ και θα στείλει την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη για να επισκεφθεί την Ταϊβάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκαλώντας την απειλή αντιποίνων από το Πεκίνο.

Ο Πομπέο εξέφρασε τους φόβους του για τη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη στο πλαίσιο της καταστολής της Τετάρτης και πρόσθεσε πως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την αυθαίρετη κράτηση ή παρενόχληση πολιτών των ΗΠΑ».

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε 53 άτομα σε μία επιχείρηση καταστολής την Τετάρτη, στη μεγαλύτερη από τότε που η Κίνα επέβαλε τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφαλείας, για τον οποίο οι αντίπαλες φωνές λένε ότι στοχεύει στην εξάλειψη της κάθε  διαφωνίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν ήταν ο Αμερικανός δικηγόρος John Clancey, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας του.

Ο Πομπέο χαρακτήρισε τις συλλήψεις «υπενθύμιση της περιφρόνησης του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος για τον λαό του και το κράτος δικαίου».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν κυρώσεις και άλλους περιορισμούς σε όλα τα άτομα και τις οντότητες που εμπλέκονται στην εκτέλεση αυτής της επίθεσης κατά του λαού του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Πομπέο.

Πρόσθεσε δε, πως «θα διερευνήσει περιορισμούς κατά του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα λάβει πρόσθετα άμεσα μέτρα εναντίον αξιωματούχων που έχουν υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες του Χονγκ Κονγκ».

Η εκπρόσωπος της Κίνας του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσιουνίνγκ δήλωσε ότι τα σχόλια του Πομπέο είναι μία  σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, την οποία καταδίκασε έντονα η Κίνα.

«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και τα συμφέροντά της ασφάλειας», δήλωσε η Χούα σε δημοσιογράφους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για τα λάθη τους» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ