Η AstraZeneca πιθανότατα θα κάνει νέα παγκόσμια δοκιμή για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για τον κορωνοϊό, δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Πασκάλ Σοριό στο Bloomberg.

 

Αντί να εντάξει την έρευνα αυτή στην κλινική δοκιμή που συνεχίζεται στις ΗΠΑ, η εταιρεία θα κάνει μία νέα μελέτη και θα αξιολογήσει γιατί η χαμηλότερη δόση είχε καλύτερες «επιδόσεις» από ό,τι η πλήρης.

 

Επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca για τον κορωνοϊό. Η μέση αποτελεσματικότητα του 70% προέκυψε από ομαδοποίηση των στοιχείων από διαφορετικές δοσολογίες. Η μία ομάδα εθελοντών έλαβε δύο πανομοιότυπες δόσεις, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια μία πλήρη. Η αποτελεσματικότητα στην πρώτη- τη μεγαλύτερη- ομάδα ήταν 62%, ενώ στη δεύτερη 90%.

 

«Τώρα που διαπιστώσαμε κάτι που φαίνεται να προσφέρει καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επιβεβαιώσουμε. Οπότε πρέπει να κάνουμε μια επιπρόσθετη μελέτη», δήλωσε ο Σοριό. Πιθανότατα θα είναι «άλλη μία διεθνής δοκιμή, αλλά αυτή μπορεί να γίνει πιο γρήγορα, γιατί τώρα γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, οπότε χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό ασθενών», συμπλήρωσε μιλώντας στο Bloomberg.

 

Ο CEO της AstraZeneca εκτίμησε ότι η επιπρόσθετη μελέτη δεν θα καθυστερήσει την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές στη Βρετανία και την ΕΕ. Η αντίστοιχη διαδικασία στις ΗΠΑ μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο, επειδή η FDA είναι απίθανο να εγκρίνει το εμβόλιο βασιζόμενη σε δοκιμές που έχουν γίνει αλλού, ιδιαίτερα δεδομένων των ερωτημάτων για τα αποτελέσματα, παραδέχθηκε ο Σοριό. Πάντως, συμπλήρωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να εκτιμά ότι σε κάποιες χώρες η άδεια θα χορηγηθεί πριν από τα τέλη του χρόνου.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr