Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Πληροφορίες ότι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «χτύπησαν» την πρωτεύουσα

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Πληροφορίες ότι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «χτύπησαν» την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας στις 30 Σεπτεμβρίου (EPA/Αρχείο)
0

Η πρωτεύουσα Στεπανακέρτ του Ναγκόρνο Καραμπάχ βάλλεται από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.


Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Άρτσρουν Χοβανισιάν, δεν διευκρίνισε τι είδους επίθεση ξεκίνησε από τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν ή τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν.

Πρόσθεσε όμως ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες και ομάδες διάσωσης ενώ καταστράφηκαν και υποδομές στην πόλη. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για αρκετές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της αποσχισμένης δημοκρατίας.

«Χτύπησαν το Στεπανακέρτ», δήλωσε ο Άρτσρουν Χοβανισιάν ενώ ανάρτησε και σχετικό tweet με τις εξελίξεις στην περιοχή.


Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει "η διαδικασία απομάκρυνσης" προς τη Γαλλία των δύο δημοσιογράφων της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που τραυματίστηκαν χθες στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έφυγαν από το Στεπανακέρτ και είναι σε διαδικασία απομάκρυνσης», επεσήμανε το υπουργείο.

Δεκαετίες διαμάχης

Το Ναγκόρνο- Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή εντός του Αζερμπαϊτζάν, είναι πηγή διαμάχης πριν καν τη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης. Οι εντάσεις είχαν σταματήσει την περίοδο που η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά ξεκίνησαν εκ νέου μετά τη διάλυσή της.

Ο πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις των δύο χωρών τελείωσε με κατάπαυση πυρός το 1994, με την Αρμενία να έχει τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο- Καραμπάχ και άλλων μικρότερων θυλάκων στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Το σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες θεωρείται ένα από τα πλέον στρατιωτικοποιημένα στον κόσμο, δήλωσε ο Λόρενς Μπρόερς, διευθυντής του προγράμματος για τον Καύκασο στην ειρηνευτική οργάνωση Conciliation Resources.

Στο Αζερμπαϊτζάν η πλειονότητα του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και στην Αρμενία χριστιανοί και κάποιοι σε αμφότερες τις πλευρές επιδιώκουν να δώσουν θρησκευτική χροιά στη σύγκρουση, αν και αναλυτές αναφέρουν ότι αυτή η σκοπιά είναι παρατραβηγμένη.

Γιατί μάχονται τώρα

 

Μια αρμένικη επανάσταση το 2018 έφερε μια νέα γενιά ηγεσίας και δημιούργησε ελπίδες ότι μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις προς την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Αυτές οι προσδοκίες περιορίστηκαν στο μεσοδιάστημα, καθώς ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, υιοθέτησε σκληρή γραμμή στο ζήτημα, παρόμοια με εκείνη του προκατόχου του.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, οι κυβερνώντες είναι πιθανό να αποφάσισαν ότι είναι μια καλή στιγμή για να δράσουν, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι απαντά στην επιθετικότητα της Αρμενίας σε περιοχές που είναι νόμιμα εδάφη του και που είναι υπό την κατοχή εχθρικών στρατευμάτων και αυτονομιστών εδώ και δεκαετίες.

Με πληροφορίες του Αrmenpress/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM