Απεργία την Πρωτομαγιά

Telegraph: Πώς η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για να κρατήσει εκτός τον κορωνοϊό

Telegraph: Πώς η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για να κρατήσει εκτός τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στην Ελλάδα, υπήρχαν όλα τα χαρακτηριστικά για μια καταστροφή από τον κορωνοϊό, αλλά η χώρα κατάφερε να ανατρέψει τις προβλέψεις, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της Telegraph.

Κάνοντας μια σύγκριση για το αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης, η Telegraph σημειώνει ότι η Βρετανία έχει τον υψηλότερο δείκτη θανάτων από κορωνοϊό κατά κεφαλήν, ενώ η Ελλάδα ελπίζει να υποδεχθεί ξένους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου.

«Η Ελλάδα είχε όλα τα χαρακτηριστικά για μια καταστροφή αν αναμονή από τον κορωνοϊό: η δεκαετής οικονομική κρίση είχε αποδυναμώσει το σύστημα υγείας, η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά κυριαρχούσαν και έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην ΕΕ. Ήταν για αυτούς τους λόγους που πολλοί ειδικοί περίμεναν στην Ελλάδα έκβαση παρόμοια με εκείνη στην Ισπανία ή την Ιταλία, αλλά κατάφερε να ανατρέψει τις προβλέψεις», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Όταν εμφανίστηκε ο ιός, το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν ανέτοιμο να ανταποκριθεί σε μια απειλή πανδημίας αυτής της φύσης», δηλώνει στην Telegraph ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό. «Αν η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει την αδυναμία της και δεν είχε πάρει μέτρα και αποφασιστική δράση νωρίς, μπορεί να αντιμετώπιζε μια πολύ διαφορετική κατάσταση σήμερα», προσθέτει.

Η Telegraph σημειώνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ο ιός κέρδισε διεθνή προσοχή, ο καθηγητής Μόσιαλος αμέσως επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση για να «σημάνει συναγερμό». Σε εκείνο το σημείο, αρκετοί ειδικοί στην Ευρώπη έβλεπαν τον ιό ως κάτι ισοδύναμο με τη γρίπη και πίστευαν ότι είναι απίθανη μια πανδημία. «Ευτυχώς, η ελληνική κυβέρνηση άκουσε και ανέλαβε γρήγορα δράση», λέει εκείνος.

Στη συνέχεια, η Telegraph καταγράφει πώς ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αρχικά με κλείσιμο των σχολείων που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πλήρες lockdown. Στην αρχή της κρίσης, η Ελλάδα είχε 560 κλίνες σε ΜΕΘ, αλλά τώρα έχει περίπου 1.000, σημειώνει η Telegraph. «Δρώντας νωρίς εξασφαλίσαμε χρόνο προετοιμασίας. Το σημαντικό είναι ότι εφαρμόστηκαν περιορισμοί για τη μείωση του κινδύνου στα γηροκομεία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι υπήρξε πολύ μικρή μετάδοση του ιού εντός δομών υγείας και φροντίδας. Το ότι ο αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες της Δύσης, μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτό», δηλώνει ο κ. Μόσιαλος.

Παράλληλα αναφέρει ότι αν η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε δράσει πιο νωρίς, πιθανότατα θα ήταν σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη της Ελλάδας. «Οι έγκαιρες, αποφασιστικές και ειλικρινείς ενέργειες αρκετών κυβερνήσεων στην Ευρώπη υπήρξαν ύψιστης σημασίας για την επιτυχία τους. Στη Βρετανία, η αρχική πολιτική της κυβέρνησης- που ήταν ο περιορισμός της εξάπλωσης και όχι ο απόλυτος έλεγχος του ιού- αναθεωρήθηκε και υπήρξε μια περίοδος ανάμεικτων μηνυμάτων», εξηγεί.

Η μάχη για το εμβόλιο

H Telegraph κάνει αναφορά και στις ανησυχίες για το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν αυτό θα είναι έτοιμο, και σε ποια τιμή. Η ΕΕ πρότεινε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εθελοντική κοινοπραξία αγοράς αδειών ευρεσιτεχνίας.

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι υπέρμαχος μιας τέτοιας προσέγγισης, σημειώνοντας ότι η χώρας μας τον προηγούμενο μήνα πρότεινε τα μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού τις άδειες ευρεσιτεχνίας των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό, ώστε να διανεμηθούν γρήγορα στην Ένωση.

«Ένα επιτυχές πρόγραμμα εμβολιασμού για την Covid-19 θα εξαρτηθεί από τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή», δηλώνει ο κ. Μόσιαλος. «Για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αποθαρρυνθούν να συμμετάσχουν, πρέπει να επιβραβευθούν κατάλληλα για το ρίσκο της έρευνας και ανάπτυξης που έχουν πάρει», προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν κατά πλειοψηφία την επένδυση θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε εμβόλιο «γρήγορα και οικονομικά».

Το τέλος της πανδημίας θα απαιτήσει μεγάλης κλίμακας παρασκευή και δίκαιη διανομή, τονίζει. «Και προς το παρόν δεν έχουν τη δυνατότητα για αυτό», προσθέτει. «Πρέπει να διαφυλάξουμε την πρόσβαση για ευάλωτους ανθρώπους σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και για τον Παγκόσμιο Νότο, που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από την ανεπαρκή παρασκευή, την άδικη διανομή και τα εμπόδια του κόστους», τονίζει.

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ