Η Ελλάδα θα επιτρέψει από τις 15 Ιουνίου την είσοδο στη χώρα σε τουρίστες από 20-25 χώρες- χωρίς να απαιτείται να μπουν σε καραντίνα- σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

 

«Θα επιτραπεί να έρθουν επισκέπτες από 20-25 χώρες», δήλωσε η εν λόγω κυβερνητική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ανάμεσά τους θα είναι τουρίστες από την Κύπρο, το Ισραήλ και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια, σημείωσε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι η πλήρης λίστα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

 

Άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι οι ειδικοί συζητούν αν οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξετάζονται για κορωνοϊό πριν από την επίσκεψη στην Ελλάδα, όπως και το αν πρέπει να προταθεί ασφαλιστική κάλυψη για τέτοιες λοιμώξεις.

 

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι Γερμανοί θα μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου. «Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα [...] Η Γερμανία θα περιλαμβάνεται σ' αυτές με βάση τα δεδομένα που έχουμε δει έως τώρα και, βεβαίως, οι Γερμανοί τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τα νησιά και από τις 15 Ιουνίου εάν θέλουν να έρθουν στην Αθήνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη Bild.

 

Επίσης, την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης θα επιτραπούν κατ' εξαίρεση από τις 15 Ιουνίου και όχι την 1η Ιουλίου, κάτι που θα ισχύσει για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας πλην του «Ελ. Βενιζέλος».

 

Προς το παρόν, η Ελλάδα επιτρέπει την είσοδο σε πολίτες της ΕΕ- εκτός εκείνων από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία- οι οποίοι μετά την άφιξή τους στην Αθήνα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανθρώπους από τη Βρετανία και χώρες εκτός ΕΕ.

 

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτραπούν οι αφίξεις από χώρες με υψηλούς δείκτες μόλυνσης πριν από τις 15 Ιουλίου, θυμίζει το Reuters, που επισημαίνει ότι η Ελλάδα βλέπει τον κλάδο του τουρισμού ως τη μεγάλη «μηχανή» για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό, καθώς αποτελεί περίπου το 20% της οικονομίας.