Παρίσι: Απαγορεύθηκε η χρήση drones για την επιτήρηση των πολιτών λόγω κορωνοϊού

Παρίσι: Απαγορεύθηκε η χρήση drones για την επιτήρηση των πολιτών λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γαλλίας απαγόρευσε στις αρχές του Παρισιού να χρησιμοποιούν drones για να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τον κορωνοϊό.

Το δικαστήριο δικαίωσε τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προειδοποιούσαν ότι η χρήση των drones αποτελεί απειλή για τα προσωπικά δεδομένα. Κατά των πτήσεων των drones στο Παρίσι- για τον εντοπισμό όσων δεν τηρούν τις αποστάσεις- είχαν προσφύγει οι οργανώσεις Human Rights League και Quadrature du Net, τονίζοντας γίνεται βιντεοσκόπηση πολιτών εν αγνοία τους, όπως και ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο για τη διατήρηση του σχετικού υλικού.

Από τις 24 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου, η αστυνομία έκανε 251 πτήσεις παρακολούθησης με drones σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο οργανώσεις, από έκθεση της Γερουσίας. Η αστυνομία του Παρισιού και αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας υποστήριξαν ότι με τα drones δεν επιχειρείται ταυτοποίηση των πολιτών, παρά μόνο παρακολούθηση για τυχόν παράνομες συγκεντρώσεις, ώστε να στέλνουν αστυνομικές δυνάμεις.

Όμως, το δικαστήριο έκρινε ότι από τη στιγμή που οι κάμερες μπορούν να επιτρέψουν στην αστυνομία να ταυτοποιήσει τους ανθρώπους «υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά παράβαση των κανονισμών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων». Πολλές χώρες και πόλεις σε όλο τον κόσμο επιστράτευσαν drones εν μέσω της καραντίνας, είτε για να μεταδίδουν μηνύματα για την προστασία από τον κορωνοϊό, είτε για να επιτηρείται η συμμόρφωση στα μέτρα.

Πλέον, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει, η κυβέρνηση της Γαλλίας θα πρέπει να εκδώσει διάταγμα το οποίο θα καθορίζει τους όρους χρήσης και να εξασφαλίσει έγκριση από την υπηρεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Εναλλακτικά, οι αρχές θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τα drones με τεχνολογία που καθιστά αδύνατη την ταυτοποίηση των ανθρώπων, ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ανεστάλη η παρακολούθηση με drones. Γνωστοποίησε ακόμη ότι από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών θα αναθεωρήσει τους τεχνικούς και τους νομικούς όρους, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις που έθεσε το δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κινήσεις κατά της χρήσης drones και σε άλλες γαλλικές πόλεις. «Δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο αυτή η απόφαση δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια», δήλωσε ο Πατρίς Σπινόσι δικηγόρος της οργάνωσης Human Rights League.

  

Με πληροφορίες από AFP, Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM