ΠΟΥ: Η άρση των μέτρων περιορισμού θα πρέπει να γίνεται σε φάσεις 2 εβδομάδων

ΠΟΥ: Η άρση των μέτρων περιορισμού θα πρέπει να γίνεται σε φάσεις 2 εβδομάδων Facebook Twitter
Μαθητές επέστρεψαν στα θρανία, στη Δανία (Πηγή φωτό EPA)
0

Σταδιακά, σε φάσεις ανά δύο εβδομάδες, θα πρέπει να γίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι χώρες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε χαλάρωση των μέτρων, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών, πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση, τόνισε ο ΠΟΥ.

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να πληρούνται έξι κριτήρια, για την άρση των περιορισμών, ενώ ήδη χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στην Ισπανία από τη Μ. Δευτέρα επετράπη σε κάποιους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, στην Αυστρία άνοιξαν ορισμένα καταστήματα και στη Δανία σήμερα άρχισαν να ανοίγουν τα σχολεία.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνεται σταδιακά όμως, προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να αξιολογείται ο αντίκτυπος. «Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες...», ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Ιδανικά θα υπάρχει ένα ελάχιστος χρόνος 2 εβδομάδων (που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης της COVID-19) ανάμεσα σε κάθε φάση της μετάβασης προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα», επισήμανε ο Οργανισμός, που προειδοποίησε ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας».

Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της πανδημίας, αναφέρει ο Οργανισμός, στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του. «Η ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα», επισημαίνει ακόμη ο ΠΟΥ.

Η κάθε χώρα, τονίζει ο Οργανισμός, θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει τη δυνατότητα κινητοποίησής της, προκειμένου να αντιδράσει άμεσα ώστε να ελέγξει την όποια εξάπλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ