Στο επίπεδο-ρεκόρ των 14,15 τρισ. δολ. διαμορφώθηκαν τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της αύξησης των χρεών από στεγαστικά δάνεια.

 

Τα χρέη των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 601 δισ. δολ. το 2019, εκ των οποίων τα 433 δισ. δολ. χορηγήθηκαν ως στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου και οι ανεξόφλητες οφειλές για πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 57 δισ. το 2019 σε σχέση με το 2018. Τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 35 τρίμηνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Fed. Παράλληλα έχει καθυστερήσει η αποπληρωμή του 5% αυτών των δανείων, ξεπερνώντας δηλαδή τις 90 ημέρες. Σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες, το ποσό ενισχύθηκε ραγδαία το τέταρτο τρίμηνο λόγω των αυξημένων αγορών κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο με αναλυτές να αναφέρουν ωστόσο πως η ταχύτατη αύξηση του χρέους για πιστωτικές κάρτες είναι ασυνήθιστη.

 

«Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι από το 2016 αυξάνονται συνεχώς οι εκκρεμείς οφειλές για πιστωτικές κάρτες, ιδίως μεταξύ νέων δανειστών», ανακοίνωσε ο Ουίλμπερτ βαν ντερ Κλάου, αντιπρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη. Το συνολικό χρέος των Αμερικανών μεταξύ 18 και 29 ετών ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ του 1,04 τρισ. δολ. Συγκεκριμένα, το ύψος των στεγαστικών δανείων, που έλαβε η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2007. Τα φοιτητικά δάνεια αυξήθηκαν σε 1,51 τρισ. δολ. από 1,46 τρισ. δολ. το 2018. Σύμφωνα με τη Fed, τα 100 δισ. δολ. από το χρέος των φοιτητικών δανείων είναι στο όνομα Αμερικανών άνω των 60.

 

Ένας στους εννέα οφειλέτες έχει καθυστερήσει σημαντικά, δηλαδή περισσότερο από 90 ημέρες, να αποπληρώσει το χρέος για φοιτητικό δάνειο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς μεγάλο μέρος των φοιτητικών δανείων έχει τεθεί σε αναστολή αποπληρωμής. Ως εκ τούτου, όταν λήξει η περίοδος αναστολής, το ποσοστό καθυστέρησης αποπληρωμής ενδέχεται να διπλασιαστεί, σύμφωνα με την Fed. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr