Απεργία την Πρωτομαγιά

Το Γιαβούζ μεταφέρθηκε νοτίως της Κύπρου - Ξεκινά γεωτρήσεις

Το Γιαβούζ μεταφέρθηκε νοτίως της Κύπρου - Ξεκινά γεωτρήσεις Facebook Twitter
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για τη μεταφορά του Γιαβούζ στο τεμάτιο 8 νοτίως της Κύπρου.
0

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ μεταφέρθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, την οποία επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «το γεωτρύπανό μας έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, προκειμένου να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το sigmalive, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις.

«Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης».

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται πως χθες, για ακόμη μία φορά, η Κομισιόν καταδίκασε τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το διεθνές δίκαιο και να απόσχει από ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Η νέα αντίδραση της Κομισιόν κατά της Τουρκίας ήρθε από τον Πίτερ Στάνο, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων, έπειτα από τις νέες ανακοινώσεις της Τουρκίας, για περαιτέρω γεωτρήσεις στην Μεσόγειο. «Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις των τουρκικών αρχών ότι το πλοίο γεωτρύπανο Yavuz θα σταλεί σε νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η ΕΕ περικόπτει την προενταξιακή βοήθεια προς την Άγκυρα, κατά 75%, τόσο εξαιτίας των συνεχιζόμενων γεωτρήσεων, όσο και για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ